Γυναίκες.....τρέξτε!!! Ανακαλύφθηκε τεράστιο διαμάντι 158,2 καρατίων!


Σπάνιος αδάμας, μη τιθασεύσιμος και εξαιρετικά διαφανής, 158,2 καρατίων, ανακαλύφθηκε στη Γιακουτία της ΒΑ Σιβηρίας. 
Το τεράστιο διαμάντι, με εκτιμώμενη αξία άνω των 1.500.000 δολαρίων, εξορύχτηκε στα κοιτάσματα Νιούρμπα από τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρία της χώρας Αlrosa. Το μήκος του φυσικού κρυστάλλου φτάνει τα 35 χιλιοστά και το πλάτος του τα 22. Ως προς το μέγεθός του, το πέτρωμα κατέχει τη 12η θέση ανάμεσα στα διαμάντια που έχουν εξορυχτεί στη ρωσική επικράτεια.
 Κατά την εκτίμηση των ειδικών, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του το καθένα από τα εξαιρετικής ποιότητας πολύτιμα διαμάντια που θα προκύψει μπορεί να πουληθεί για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύει το 28% της παγκόσμιας παραγωγής και παράγει το 97% του συνόλου των διαμαντιών στη Ρωσία.
 Σύμφωνα με τον κατάλογο των μεγαλύτερων ακατέργαστων διαμαντιών που έχουν βρεθεί, το συγκεκριμένο διαμάντι είναι το 32ο βαρύτερο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί!
Το τεράστιο διαμάντι, με εκτιμώμενη αξία άνω των 1.500.000 δολαρίων, εξορύχτηκε στο κοιτάσματα Νιούρμπα
Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό διαμάντι που η απομακρυσμένη σιβηρική γη φιλοξένησε στα παγωμένα εδάφη της! Η ανατολική Σιβηρία κρύβει στα σπλάχνα της διαμάντια «τρισεκατομμυρίων καρατίων» ικανά να τροφοδοτήσουν την παγκόσμια αγορά για τα επόμενα 3.000 χρόνια! Η ύπαρξη ενός «μυστικού» ορυχείου διαμαντιών, τα αποθέματα του οποίου θα φέρουν «επανάσταση» στην παγκόσμια βιομηχανία, ανακοινώθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Μεταλλευμάτων Σομπόλεφ του Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. Το κοίτασμα διαμαντιών του «Ποπιγκάι Αστρομπλεμ», όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε το 1970, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σε ακατοίκητη περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας και σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων βόρεια της επαρχιακής πρωτεύουσας Κρασνογιάρσκ.
 Η ανακάλυψή του κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό αφού χαρακτηρίστηκε ως «στρατηγικό απόθεμα» της τότε ΕΣΣΔ. Ο κρατήρας, πλάτους 100 χλμ., δημιουργήθηκε στο τέλος της Ηώκαινου Περιόδου, δηλαδή πριν από 37,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη.
 Από το ωστικό κύμα της σφοδρής πρόσκρουσης μετασχηματίστηκε αυτομάτως ο γραφίτης του υπεδάφους σε μικροσκοπικά διαμάντια, σε ακτίνα 13,6 χλμ. γύρω από το σημείο της πτώσης του αστεροειδή. Σύμφωνα με το διευθυντή του Ινστιτούτου, Νικολάι Ποκιλένκο, η νέα πηγή θα μπορούσε να προκαλέσει μια ριζική αναδιοργάνωση στην αγορά πολύτιμων λίθων.
Κρατήρας στην ανατολική Σβηρία κρύβει στα σπλάχνα του διαμάντια «τρισεκατομμυρίων καρατίων» ικανά να τροφοδοτήσουν την παγκόσμια αγορά για τα επόμενα 3.000 χρόνια!
Ο έβδομος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος κρατήρας από πρόσκρουση αστεροειδή στη Γη «χάρισε τα ''διαμάντια πρόσκρουσης'', η αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη αυτής των συνηθισμένων, χάρη στα ασυνήθιστα τραχιά χαρακτηριστικά και στο μεγάλο μέγεθός τους. Αυτό διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής τους στη βιομηχανία και τα καθιστά πολύτιμα. Επιπλέον, τα αποθέματα του ''Ποπιγκάι'' σε καράτια είναι όχι μόνο 110 φορές περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα διαμαντιών, αλλά και δυο φορές πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα βιομηχανικά διαμάντια».
 Τα περισσότερα ορυχεία εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, σ' ένα από τα πιο δυσπρόσιτα και αφιλόξενα μέρη της Γης με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο και σχεδόν απόλυτο σκοτάδι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γι' αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκμετάλλευση του «Ποπιγκάι» ενδέχεται να αποδειχτεί ασύμφορη λόγω του μονίμως παγωμένου εδάφους και της έλλειψης κοντινού, οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου. 
Οπως εξήγησε ο επιστήμονας Νικολάι Τούτσκοφ, «το κοίτασμα είναι πολύ απομονωμένο. Απέχει περίπου 200 χλμ. από τα αρκτικά παράλια και περισσότερα από 400 χλμ. από την κοντινότερη κοινότητα». Δεν παρέλειψε να τονίσει, όμως, ότι η παράλληλη εκμετάλλευσή του με άλλα κοντινά κοιτάσματα μετάλλων πιθανόν θα βοηθούσε ώστε να μειωθεί το κόστος.
Διαμάντια που έχουν εξορυχθεί στη Ρωσία φυλάσσονται στο Almazny Fond  (Diamondd Fund-) στο Κρεμλίνο
Η βιομηχανία διαμαντιών της Ρωσίας ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του '50, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεράστιο διαμάντι, περίπου 4.300 χλμ. από τη Μόσχα. Το ορυχείο του «Μίρνι», που βρίσκεται στη Γιακουτία, απέδωσε μέχρι το 2001 διαμάντια αξίας τουλάχιστον 17 δισ. δολαρίων, οπότε και έκλεισε λόγω εξαντλούμενων αποθεμάτων και προβλημάτων ασφαλείας. Η νέα πηγή εξόρυξης στο «Ποπιγκάι Αστρομπλεμ», που κάνει το «Μίρνι» να μοιάζει μπροστά του με απλό λαγούμι, κατά τους ειδικούς είναι σίγουρο ότι θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη στη ρωσική βιομηχανία. Σήμερα, η Ρωσία μαζί με την Αυστραλία, την Μποτσουάνα και το Κονγκό αποτελούν τις τέσσερις βασικές πηγές εξόρυξης ακατέργαστων διαμαντιών αφήνοντας τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής στην πέμπτη θέση.
Το «Αστέρι της Αφρικής»,το πιο βαρύ διαμάντι στον κόσμο!
Το πιο βαρύ διαμάντι που έχει ποτέ εξορυχτεί είναι το πολύτιμο πετράδι «Cullinan» που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Το βάρος του ως ορυκτής πέτρας ήταν επιβλητικό: 3.106,75 καράτια, δηλαδή 621,35 γραμμάρια. Ανακαλύφθηκε από το μεταλλωρύχο Τόμας Εβαν Πάουελ, που το έδωσε στο διευθυντή των αδαμαντωρυχείων «Πρεμιέ» στο Τράνσβααλ της Ν. Αφρικής, Φρέντερικ Γουέλς. 
Η πέτρα πήρε το όνομά της από το σερ Τόμας Κάλιναν, ιδιοκτήτη του ορυχείου διαμαντιών. Επειδή το σχήμα του δεν ήταν απόλυτα οκτάεδρο οι ειδικοί πίστεψαν ότι κατείχαν μόνο το μισό της αρχικής πέτρας, με αποτέλεσμα να ψάχνουν -ορισμένοι μέχρι και σήμερα- για το υπόλοιπο μισό! Υστερα από μελέτη δύο χρόνων, ο διάσημος τεχνίτης από το Αμστερνταμ Γιόσεφ Ασερ έσκισε την πέτρα με μεταλλικό καλέμι σε δύο κομμάτια που ζύγιζαν περίπου 2.000 και 1.000 καράτια. Τελικά, χωρίστηκε σε εννέα μεγάλες πέτρες, ενενήντα έξι μικρότερες (κοπή μπριγιάν) και σε μικροτεμάχια των 10 καρατίων. Τα 3.106 καράτια του αρχικού βάρους του έγιναν 1.603 για τα κατεργασμένα.
Το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ κοσμεί το 317,40 καρατίων «Cullian ii»
Σήμερα ένα διαμάντι από τον περίφημο διαμαντένιο κρύσταλλο «Cullinan» κοσμεί το βασιλικό σκήπτρο της βασίλισσας Ελισσάβετ και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου μαζί με άλλα κοσμήματα του στέμματος. Το «Cullinan Ι» ή αλλιώς «Αστέρι της Αφρικής» είναι ένα διαμάντι 530,20 καρατίων σε σχήμα pear με 74 έδρες και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοπή διαμαντιού σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το στέμμα της βασίλισσας Ελισσάβετ στολίζει το 317,40 καρατίων «Cullinan II» με το οποίο είχε στεφθεί και η βασίλισσα Βικτωρία το 1838. Το διαμάντι, που δεν εκπλήσσει μόνο με το μέγεθός του αλλά και με την καθαρότητά του, είναι στην ουσία μία καρφίτσα με δύο μικροσκοπικές, πλατινένιες θηλιές στις άκρες της, ώστε να μπορεί να φορεθεί και μόνη της! Η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας έχει στην κατοχή της και άλλα διαμάντια, διαφορετικών μεγεθών, από το θρυλικό «Cullinan», που παρουσιάστηκε στο μονάρχη Edward VII, το 1907.
Το πολύτιμο διαμάντι «Cullian» παραδίδεται από τον Φρεντ Γουέλς (δεξιά) στον Μακ Χάρντι, ο οποίος το δίνει στη συνέχεια στο σερ Τόμας Κάλιναν (αριστερά)


agelioforos.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa