Μερικά από τα καλύτερα πρωινά γίνονται στον φούρνο


 Η έννοια του πρωινού όμως δεν σταματά εδώ και θα αφιερώσουμε μερικά θέματα ακόμα σε αυτή την υπέρτατη λιγούρα που σε πιάνει όταν ξυπνάς ένα πρωί, δεν έχεις να πας στη δουλειά και αποφασίζεις να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα σωστό (λιπαρό δηλαδή) πρωινό. Θα μιλήσουμε για αλμυρά, θα μιλήσουμε για γλυκά, για παράλογα και λογικά.
Ξεκινώντας από τα αλμυρά φουρνιστά πρωινά. Εκείνα που χρειάζεται να προθερμάνεις έναν φούρνο, να κρατάς χρόνο και να βγάζεις ένα κολασμένο ταψί με το αποτέλεσμα. Τι; Δεν έχεις ξαναβάλει αυγά στον φούρνο; Ώρα να το κάνεις..
(Τα link μέσα στο κείμενο οδηγούν σε φωτογραφίες για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην εκτέλεση της κάθε συνταγής)

Green chile and egg bake

240 γρ. πράσινες πιπεριές (καυτερές ή μη)
350 γρ. τριμμένο cheddar
4 μεγάλα αυγά
750 ml γάλα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι
10 φέτες bacon
Προθερμαίνεις φούρνο στους 170. Βουτυρώνεις ή λαδώνεις ελαφρά ένα πυρέξ 22x33 ή εκεί κοντά. Ψιλοκόβεις τις πιπεριές και τις ανακατεύεις σε ένα μπωλ μαζί με το τυρί. Απλώνεις το μείγμα στο πυρέξ. Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάς τα αυγά με το γάλα το αλεύρι και το αλάτι. Περιχύνεις πάνω από τις πιπεριές με το τυρί. Ψιλοκόβεις το bacon, σωτάρεις και το ρίχνεις διάσπαρτα. Ψήνεις για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα αυγά. Αν βάλεις μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή, είσαι έτοιμος.

Πανδαισία κρουασάν

1 κουτί με ζυμάρι για 8 κρουασάν
5 μεγάλα αυγά
150 γρ. τριμμένο τυρί
8 φέτες bacon
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα τηγάνι κάνεις scrambled eggs με τα αυγά σου και αλατοπιπερώνεις καλά. Τα αφήνεις στην άκρη. Σωτάρεις για λίγο και το bacon και το αφήνεις και αυτό στην άκρη. Βάζεις σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και απλώνεις τα 8 ζυμάρια για κρουασάν (χωρίς να τα διπλώσεις) σε σχήμα αστεριού. Σε κάθε ζυμάρι βάζεις και μία φέτα bacon. Στην συνέχεια απλώνεις 2/3 από το τριμμένο τυρί όπως στην φωτογραφία. Βάζεις τα αυγά πάνω από το τυρί και διπλώνεις τις άκρες των κρουασάν προς τα μέσα. Ρίχνεις το υπόλοιπο τυρί από πάνω και βάζεις το ταψί στον φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν ωραία τα κρουασάν.

Caprese baked eggs

4 ή 8 αυγά (αναλόγως)
400 γρ. ντοματίνια
120 γρ. mozzarella
10 φύλλα βασιλικού
4 κουταλάκια κρέμα γάλακτος
Προθερμαίνεις φούρνο στους 170 βαθμούς. Θα χρειαστείς τέσσερα φορμάκια για φούρνο. Αν έχεις πήλινα σκεύη ακόμα καλύτερα. Αν όχι, θα βρεις μίας χρήσης στο σούπερ μάρκετ. Βουτυρώνεις ελαφρά τα σκεύη σου. Ψιλοκόβεις μέσα ντοματίνια και μοτσαρέλα. Προσθέτεις ένα ή δύο αυγά ανάλογα την όρεξή σου. Από πάνω ρίχνεις 1 κουταλάκι κρέμα γάλακτος για να μην στεγνώσει πολύ το αυγό. Προσθέτεις άλλη μια στρώση τυριού και μοτσαρέλας. Ψήνεις για 8 λεπτά στο bake και 5 λεπτά στο broil (ή οκ 10-15 λεπτά αναλόγως το πόσο μελάτα θες τα αυγά σου). Σερβίρεις, ιδανικά με ψωμί.

Bacon and Hash Brown Egg Bake

450 γρ. bacon
1 μέτριο κρεμμύδι
1 red bell πιπεριά
250 γρ. μανιτάρια
2 κουταλιές μουστάρδα
200 ml γάλα
12 αυγά
900 γρ. hash browns
500 γρ. τριμμένο cheddar
Είναι μια διαδικασία που ξεκινάς το προηγούμενο βράδυ. Ψιλοκόβεις και σωτάρεις το κρεμμύδι με την πιπεριά και τα μανιτάρια. Προσθέτεις την μουστάρδα και αλατοπίπερο, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάς το γάλα με τα αυγά. Λαδώνεις ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ. Απλώνεις μέσα τα μισά hash browns (hash browns θα βρεις είτε έτοιμα σε super market ή απλά θα ψιλοκόψεις εσύ πατάτες σε πάρα πολύ λεπτές λωρίδες). Πάνω από αυτήν την πρώτη στρώση ρίχνεις το μείγμα του κρεμμυδιού και το μισό τυρί. Ρίχνεις τα υπόλοιπα hash browns από πάνω και ύστερα το μείγμα του αυγού. Αφήνεις στο ψυγείο όλο το βράδυ. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 και ψήνεις για 50-60 λεπτά. Όσο ψήνεται ψιλοκόβεις και σωτάρεις το bacon. To ρίχνεις από πάνω μαζί με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνεις για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.

Egg stuffed potatoes

8 πατάτες
8 αυγά
Βούτυρο
200 γρ. τριμμένο τυρί
8 φέτες bacon
Κρεμμυδάκι φρέσκο
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170. Ψήνεις τις πατάτες για 30-40 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται εύκολα. Τις βγάζεις από τον φούρνο, κόβεις τα "καπάκια" τους και τις αδειάζεις, όχι τελειώς. Αυτό που έβγαλες από κάθε πατάτα μπορείς να το κάνεις πουρέ για να μην το πετάξεις αλλά δεν μας ενδιαφέρει εδώ αυτό. Βουτυρώνεις καλά το εσωτερικό της κάθε "άδειας" πατάτας, προσθέτεις στην καθεμία 20 γραμμάρια τυρί, bacon που έχεις πρώτα σωτάρει, ένα αυγό, αλατοπίπερο και φρέσκο κρεμμυδάκι. Στο τέλος ρίχνεις από πάνω ό,τι τυρί έχει περισσέψει και ψήνεις για περίπου 20 λεπτά.

Sausage and Cheese Casserole

400 γρ. λουκάνικα της επιλογής σου
500 ml γάλα
1 κουταλάκι μουστάρδα
4 μεγάλα αυγά
16 φέτες ψωμί ψίχα
150 γρ. τριμμένο cheddar
Φαγητό που απαιτεί προετοιμασία από την προηγούμενη. Ψιλοκόβεις και σωτάρεις το λουκάνικο για 3-5 λεπτά. Αφαιρείς από την φωτιά και αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάς το γάλα με τα αυγά, την μουστάρδα και αλατοπίπερο. Κόβεις το ψωμί του τοστ σε κυβάκια και τα προσθέτεις στο μείγμα. Προσθέτεις και τα λουκάνικα και το τυρί και ανακατεύεις καλά. Βουτυρώνεις ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ και προσθέτεις το μείγμα εκεί απλώνοντας ομοιόμορφα. Το βάζεις στο ψυγείο για όλη την νύχτα. Το πρωί προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170. Βγάζεις από το ψυγείο και το αφήνεις 20 λεπτά πριν το βάλεις στον φούρνο και το ψήσεις για 45 λεπτά. Αν θες, πριν το βάλεις για ψήσιμο, μπορείς να ρίξεις άφθονη πάπρικα από πάνω.

Baked eggs in Bread Bowls

8 στρογγυλά ψωμάκια
8 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
160 γρ. τριμμένο τυρί
Προθερμαίνεις φούρνο στους 170. Κόβεις τα "κεφάλια" από τα ψωμάκια και αφαιρείς την περισσότερη από την ψίχα. Τοποθετείς τα ψωμάκια σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Βάζεις ένα αυγό σε κάθε ψωμάκι και ρίχνεις από πάνω ό,τι μυρωδικό θες, αλατοπίπερο και 20 γραμμάρια από το τυρί σου. Καλύτερα κάποιο αλμυρό τυρί όπως παρμεζάνα ή γραβιέρα. Τοποθετείς στον φούρνο και ψήνεις για 20 λεπτά. Βγάζεις το ταψί, τοποθετείς τα "κεφάλια" από τα ψωμάκια στο πλάι από κάθε ψωμάκι και ψήνεις για άλλα 5 λεπτά. Καπακώνεις και σερβίρεις.

Breakfast enchiladas

400 γρ. ζαμπόν της επιλογής σου
70 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
10 τορτίγιες
400 γραμμάρια τριμμένο τυρί
1 κουταλιά αλεύρι
500 ml κρέμα γάλακτος
6 αυγά
Η προετοιμασία πρέπει να γίνει το προηγούμενο βράδυ και το φαγητό να ψηθεί το πρωί. Ψιλοκόβεις το ζαμπόν και το κρεμμυδάκι και τα ανακατεύεις μαζί με 350 γραμμάρια από το τυρί. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάς μαζί τα αυγά, το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Τα αφήνεις στην άκρη. Παίρνεις τις τορτίγιες και προσθέτεις υλικό από το πρώτο μείγμα σε κάθεμία από αυτές. Τις διπλώνεις και τις τοποθετείς δίπλα - δίπλα στο ταψί. Περιχύνεις το μείγμα των αυγών πάνω στις τορτίγιες και τις βάζεις στο ψυγείο όλη νύχτα. Το πρωί προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνεις για 30-40 λεπτά. Αφαιρείς το ταψί, ρίχνεις πάνω από τις enchiladas το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ψήνεις για άλλα 10 λεπτά. Βγάζεις, χωρίζεις, σερβίρεις.


oneman
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa