Πάνω από 200 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στην Νότια Αφρική



Περιζήτητα είναι τα κέρατα των ρινόκερων στις ασιατικές αγορές, όπου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή θεραπευτικών και αφροδισιακών σκευασμάτων. Τα κέρδη είναι πολλά και από την έξαρση της λαθροθηρίας κινδυνεύουν να μηδενιστούν όλες οι προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες για την διάσωση τους


Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Νότια Αφρική, όπου ζουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού των ρινόκερων.
Το 2011 έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών 448 ρινόκεροι και τους πρώτους μήνες του 2012 άλλοι 200. Με αυτούς τους ρυθμούς θα υπάρξει θέμα επιβίωσης του είδους , γιατί οι θάνατοι θα υπερβούν τις γεννήσεις .
Σήμερα ζουν 20.700 λευκοί και 4.800 μαύροι ρινόκεροι στην Νότια Αφρική, όμως η υψηλή αξία τους κέρατος τους, που στις ασιατικές αγορές πωλείται προς 50.000 ευρώ το κιλό, απειλεί την ίδια την ύπαρξη τους.
Με τα κέρατα αυτά φτιάχνουν σκόνη που χρησιμοποιείται σε θεραπευτικά και αφροδισιακά σκευάσματα, αμφιβόλου ή μηδενικής αποτελεσματικότητας, τα οποία πωλούνται πανάκριβα στις ασιατικές αγορές.
Η Κίνα απαγόρευσε αποτελεσματικά την εμπορία των κεράτων, όμως στο Βιετνάμ και άλλες χώρες της Ασίας συνεχίζεται το επαίσχυντο αυτό εμπόριο. Τα υψηλά κέρδη φθείρουν τις συνειδήσεις. Πρόσφατα μάλιστα συνελήφθησαν 4 φύλακες του “Εθνικού Πάρκου Κρούγκερ” , οι οποίοι συμμετείχαν σε παράνομο δίκτυο λαθροκυνηγών
Οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν ή ναρκώνουν τους ρινόκερους και στην συνέχεια πριονίζουν το κέρατος τους. Κάποια από αυτά τα ζώα επιζούν, όμως τα περισσότερα πεθαίνουν λίγο αργότερα από τα τραύματα τους. Μαζί με αυτά πεθαίνουν και τα μικρά τους , τα οποία δεν μπορούν επιβιώσουν χωρίς προστασία.
Πάνω από 200 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στην Νότια Αφρική
Οι νοτιοαφρικανικές αρχές , που ανησυχούν έντονα για το πρόβλημα , ενέπλεξαν μονάδες του τακτικού στρατού στην καταδίωξη της λαθροθηρίας. Επίσης απαγορεύτηκε η χρήση ασυρμάτων από τους οδηγούς σαφάρι, γιατί κρυφάκουγαν οι λαθροκυνηγοί και μάθαιναν για την ακριβή θέση των ζώων.
Τα μικρά καταφύγια ζώων δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν φύλακες και για να τους προφυλάξουν κόβουν τα κέρατα των ρινόκερων , αν και αυτά γρήγορα ξαναφυτρώνουν.
Η φύλαξη των ζώων δεν μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα , γιατί όσο υπάρχουν υψηλά κέρδη το εγκληματικό αυτό εμπόριο θα συνεχίζεται. Αυτό που απομένει είναι να παταχθεί το εμπόριο των κεράτων για να μειωθεί και η ζήτηση τους.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa