ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Χωρίς μέτρα για το έλλειμμα του 2011 Σούπερ εξέλιξη: Κλείνει το έλλειμμα στο 9% ή και πιο κάτω;


Τα μέτρα που θα καλύψουν εκ των προτέρων την μεγαλύτερη ύφεση για φέτος απ’ όσο εκτιμούσε η τρόικα, συζήτησαν μέχρι αργά μετά τα μεσάνυκτα ο υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ύφεση για φέτος δεν θα είναι στο 2,8% όπως είχε αρχικώς υπολογισθεί αλλά γύρω στο 3,5%.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το έλλειμμα του 2011 θα είναι στη χειρότερη περίπτωση 9,3% με 9,4%, τα πρόσθετα μέτρα για φέτος περιορίζονται τελικώς το πολύ στα 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτιμούν τώρα ότι μπορεί να υπάρξει νέα «σούπερ» θεαματική θετική εξέλιξη, να κλείσει τελικώς το έλλειμμα στο 9% ή και χαμηλότερα, με στόχο από το μεσοπρόθεσμο το 8,9%, δηλαδή να έχουμε επιτυχή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, όπως σχεδιάσθηκε.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από τα τελικά στοιχεία τότε για φέτος δεν θα χρειασθούν καθόλου νέα μέτρα ούτε τα 2 δισ. ευρώ που προαναφέρθηκαν.

Τα δύο αυτά στοιχεία της μεγαλύτερης ύφεσης που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και να υπάρξει σταδιακή ανάσχεση και στροφή στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την επιτυχή εκτέλεση του Προϋπολογισμού το 2011 ως αποτέλεσμα και των φόρων, εισφορών, τελών και χαρατσιών, μπορεί να οδηγήσει τη τρόικα να βάλει «νερό στο κρασί» της μέχρι τη Κυριακή.

Τα μέτρα «πρόληψης» όπως τα αποκαλούν οι τροϊκανοί για φέτος μπορεί να είναι τελικώς γύρω στα 1 με 1,5 δισ. ευρώ και αυτά για να καλύψουν την ενδεχόμενη μεγαλύτερη ύφεση από το 2,8%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα αυτά των 1 με 1,5 δισ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά σε περικοπές δαπανών, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στους τομείς της Άμυνας και των εξοπλισμών και της Υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και σε απολύσεις και λουκέτα σε κρατικούς φορείς.

Και το Reuters βλέπει έλλειμμα 9,1% με 9,4% για το 2011

Λίγο μετά την αποκάλυψη του Lay-Out.gr για έλλειμμα πιθανώς γύρω στο 9%, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, το Reuters μετέδωσε οτι το έλλειμμα μπορεί να κλείσει μεταξύ 9,1% με 9,4%.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,1-9,4%, λίγο χαμηλότερα των εκτιμήσεων, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa