Edward Gorey:88α γενέθλια του Edward Gorey



Με ένα μεγάλο λογότυπο η Google τιμά και αφιερώνει σήμερα στα 88α γενέθλια του Έντουαρντ Γκόρι (Edward Gorey).

Ο Αμερικανός συγγραφέα οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 έγινε ευρύτερα γνωστός για τα μακάβρια, εικονογραφημένα βιβλία του.

Η Google τον τιμά αφιέρωνοντας ένα ξεχωριστό και μεγάλο doodle. Κάθε ένα γράμμα της λέξης Google είναι κι ένα σκίτσο του Γκόρι!

Ο Έντουαρντ Γκόρι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1925 και πέθανε τον Απρίλιο του 2000 στην ηλικία των 75.
Έμεινε στην ιστορία για τα σκίτσα τα οποία περιλάμβαναν συχνά τις γάτες, χαρακτήρες βικτωριανής εποχής και καταδικασμένα παιδιά.


 Μια από τις μητριές του ήταν η Corinna Mura (1909–65), μια τραγουδίστρια καμπαρέ, που είχε ένα ρόλο στην κλασσική ταινία Casablanca υποδυόμενη την γυναίκα που παίζει κιθάρα καθώς τραγουδά το "La Marseillaise" στο Rick's Café Américain.

 Ο πατέρας του εργαζόταν για ελάχιστο χρονικό διάστημα ως δημοσιογράφος. 

Η στοργική προ-γιαγιά του Gorey, η Helen St. John Garvey, ήταν μια δημοφιλής συγγραφέας και καλλιτέχνις του 19ου αιώνα, από την οποία ισχυρίζεται πως έχει κληρονομήσει το ταλέντο του.

Ο Gorey φοίτησε σε διάφορα τοπικά σχολεία και έπειτα στο Francis W. Parker School. Το διάστημα 1944 εώς 1946 υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό στο Dugway Proving Ground στη Γιούτα (Utah), και αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Harvard από το 1946 μέχρι το 1950, όπου και σπούδασε Γαλλικά και συγκατοικούσε με τον ποιητή Frank O'Hara.

Αν και συχνά δήλωνε πως η εκπαίδευσή του στην τέχνη ήταν "αμελητέα", ο Gorey σπούδασε τέχνες για ένα εξάμηνο στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο School of the Art Institute of Chicago το 1943.


Ενώ έχει γράψει περισσότερα από 100 βιβλία που χαρακτηρίστηκαν μακάβρια. Ο ίδιος τα ονόμαζε "ανοησίες".

Η πρώτη του δουλειά δημοσιεύτηκε το 1953.


 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa