«Στον κατάλληλο χρόνο» η θέσπιση ΑΟΖ με την Αλβανία

«Η θέσπιση ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της.....

Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η Ελλάδα με την επικύρωση το 1995 της Σύμβασης του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δήλωσε ότι «διασφαλίζει όλα τα δικαιώματά της και αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση» και βάσει της εθνικής της στρατηγικής θα αποφασίσει πότε και πώς θα ασκήσει τα εν λόγω δικαιώματα, και, αφετέρου ότι σε περίπτωση θέσπισης αποκλειστικής ΑΟΖ έχει ληφθεί υπόψη και καθίσταται σαφές, βάσει και της τροποποίησης το 2011 του σχετικού νόμου ν.2289/95, ότι τα εξωτερικά της όρια θα είναι τα ίδια με τα όρια της υφαλοκρηπίδας και συνεπώς η μέση γραμμή ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη.

«Έχουμε κατ' επανάληψη επισημάνει προς την αλβανική πλευρά» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «ότι η ανοχή και πολύ περισσότερο η συνεργασία με ακραίους κύκλους, οι οποίοι στρέφονται ευθέως κατά των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις».

Με αφορμή τις δηλώσεις αλβανών πολιτικών περί «Τσαμουριάς», ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για φαιδρές και ανάξιες σχολιασμού τοποθετήσεις ακραίων στοιχείων που «δεν εκπροσωπούν παρά μία μειοψηφία του φίλου αλβανικού λαού». Είπε ακόμα ότι όταν αυτές προέρχονται από πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως συνέβη πρόσφατα με τις ατυχείς δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού κ. Μπερίσα, αποδοκιμάζονται τόσο από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα.

Υπενθύμισε επίσης ότι η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διασφάλιση των σχέσεων καλής γειτονίας και τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa