Χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν έξαρση της υπέρτασης

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός από έξαρση των ιώσεων, φαίνεται να προκαλούν και έξαρση της υπέρτασης. Η πίεση είναι κατά κανόνα υψηλότερη τον...

χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

 Εξαιτίας αυτού απαιτείται μεγαλύτερη πίεση για την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αγγεία και τις φλέβες, οπότε και προκύπτει η υπέρταση. Εκτός από το κρύο, αυτό που μπορεί επίσης να επηρεάσει την πίεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η απότομη αλλαγή του καιρού, όπως, για παράδειγμα, το ξέσπασμα μιας καταιγίδας. Το σώμα, οπότε και τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να αντιδράσουν στις απότομες αλλαγές της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στο κρύο. 

 Οι... μετεωρολογικής αιτιολογίας μεταβολές στην πίεση είναι πιο κοινές στους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω. Αυτό εξάλλου έχει αποδειχθεί και από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια στη Γαλλία. 

Σε εκείνη την έρευνα οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας στο Παρίσι ανέλυσαν τα δεδομένα από τις μετρήσεις πίεσης 8.801 ενηλίκων άνω των 65 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν για δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση εμφάνιζαν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον καιρό. Γενικά, η μέση συστολική πίεση ήταν πέντε βαθμούς υψηλότερη τον χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι. 

Οι μεγαλύτερες, δε, διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στους άνω των ογδόντα ετών. Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα που επιβαρύνουν την υπέρταση, αλλά και οι αλλαγές του τρόπου ζωής που αυτή η περίοδος επιβάλλει. Συγκεκριμένα, επιβαρυντικά λειτουργούν η αύξηση βάρους και η μειωμένη σωματική άσκηση που «συνοδεύουυν» κατά κανόνα αυτή την εποχή του χρόνου. 

Οσοι λοιπόν έχουν διαγνωσμένη υπέρταση θα πρέπει να μετρούν συστηματικά την πίεσή τους και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους. Αυτός, ανάλογα με τα δεδομένα των μετρήσεων, μπορεί να αναπροσαρμόσει τη δόση των αντι-υπερτασικών φαρμάκων ή να αλλάξει συνολικά τη φαρμακευτική αγωγή.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa