Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών με περίεργες διαρροές


Απόλυτη επιβεβαίωση του newpost μετά την αποκάλυψη ότι το στικάκι που είχαν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς ήταν αντίγραφο του αρχικού που είχε φτιαχτεί επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από χθες μεταφέραμε τις πληροφορίες που έφταναν σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ  και ανέφεραν ότι το CD δεν αντιγράφηκε σε ένα μόνο στικάκι αλλά σε περίπου 50!



Και σημειώναμε με νόημα ότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες  η υπόθεση θα λάβει νέες δραματικές διαστάσεις, όπως και έγινε.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης -που πριν ένα μήνα είχε δημοσιοποιήσει τα 2.059 ονόματα (εκτός δηλαδή από τα τρία που είχαν αφαιρεθεί)- υποστήριζε ότι  έστειλε το USB που περιείχε τη λίστα με τους λογαριασμούς στην HSBC για εργαστηριακό έλεγχο σε πιστοποιημένο εξεταστή ψηφιακών πειστηρίων, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Αμέσως λοιπόν αποδεικνύεται ότι έχουμε τουλάχιστον 2 αντίγραφα και είναι μόνο η αρχή…

Το θρίλερ ξεκίνησε με το σήριαλ της  αποστολής του usb με τη λίστα Λαγκάρντ στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να διερευνηθεί το πώς έγινε η αλλοίωσή της.

Οι πληροφορίες που είχε το newpost χθες το απόγευμα ήταν ότι το επίμαχο usb δεν είχε  φτάσει  στα χέρια της Δίωξης και του κ. Μανώλη Σφακιανάκη.

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι παρά την εντολή του Αρείου Πάγου οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης αρνήθηκαν να παραδώσουν το «στικάκι», αφού δεν ήθελαν την ανάμιξη της Δίωξης στις έρευνες.
Οι δύο Εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν έγγραφο προς τον προϊστάμενο τους, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ζητώντας  διευκρινίσεις για την εντολή που έδωσε προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο υλικό, ενώ φέρονται να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για «αποκρυπτογράφηση» που έγινε ήδη από ομάδα ειδικών του ΣΔΟΕ.

Για να δικαιολογηθεί αυτή οι στάση των οικονομικών εισαγγελέων άρχισαν περίεργες διαρροές δημιουργώντας την εντύπωση ανατροπής της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτές:

Στις 8 Ιουλίου του 2011 φέρεται να έχει αντιγραφεί  το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς και περιέχει το αλλοιωμένο αρχείο της λίστας Λαγκαρντ.

Η αντιγραφή έγινε μετά από την αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και κατά την υπουργία Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος παρέλαβε το αρχείο από τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη. Ο ίδιος ο κ. Διώτης έχει καταθέσει πως παρέδωσε το επίμαχο στικάκι στον Ευάγγελο Βενιζέλο στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και ενόψει αποκαλύψεων με εμπλοκή και νέων προσώπων στην υπόθεση.
Είναι περίεργο πως έγινε η ταυτοποίηση των ημερομηνιών εγγραφής του USB χωρίς τη συμμετοχή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ποιος είναι ο λόγος άρνησης εμπλοκής της αρμόδιας υπηρεσίας, από τους οικονομικούς εισαγγελείς;    
Η επίμαχη, αλλοιωμένη αντιγραφή του Ιουλίου 2011 δεν αποκλείει την ύπαρξη προηγούμενων αλλοιώσεων, στο πλαίσιο προγενέστερων αντιγραφών.

Πόσα στικάκια υπάρχουν;

Αυτό που δημιουργεί πολλές υποψίες είναι η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης κυρίως από το ΠΑΣΟΚ ώστε να βγει από το κάδρο ο Βαγγέλης Βενιζέλος και να μπει ο Ιωάννης Διώτης.

Είναι κωμικό να βγάζουμε συμπεράσματα ενώ έχει  εξαφανιστεί το αρχικό CD και το αρχικό στικάκι.
Αμφιβάλει κανείς πως έγιναν πολλές αντιγραφές;

Από την εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός του «εγκλήματος» ήταν επαγγελματικός γιατί πολύ απλά το «όπλο» εξαφανίστηκε... δηλαδή τα πρωτότυπα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν ως μήτρες αντιγραφής.
Όσοι εύκολα βγάζουν συμπεράσματα για τις ημερομηνίες που αναφέρονται στα αρχεία ενός στικ-UBS , θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Γιατί μπορώ να αντιγράψω ένα  αρχείο excel στον Η/Υ μου, στη συνέχεια αλλάζω την ημερομηνία του Η/Υ μου και την πάω 1 χρόνο  μπροστά. Φορτώνω το αρχείο στο Excel και το σώζω εκ νέου  στο δίσκο μου – ξεφορτώνοντας από τις επιλογές του excel όλα  τα metadata του αρχείου.. Αντιγράφω το αρχείο σε ένα stick. Όποιος εξετάσει τα στοιχεία του αρχείου το στικάκι είναι μπροστά ….ένα χρόνο.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι η μόνη που μπορεί να εξηγήσει στους εισαγγελείς ότι χωρίς τον Η/Υ που φορτώθηκαν τα δεδομένα  και τα αντίστοιχα Log files δεν  μπορεί να αντληθεί καμία σημαντική πληροφορία.

Το ερωτήματα είναι σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν:

Ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία;

Έχουν δεσμευθεί οι Η/Υ του γραφείου του πρώην Υπουργού Οικονομικών και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων;

Γιατί δεν άφησαν να κάνει τη δουλειά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;
 
Επίσης, όσοι έσπευσαν να αθωώσουν τον κ. Βενιζελο , να θυμίσουμε ότι οι ευθύνες του δεν έχουν να κάνουν με την αλλοίωση της λίστας αλλά για παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση εγγράφου, δεν κατηγορείται για αλλοίωση αλλά γιατί δεν αξιοποίησε τη λίστα που την είχε στο προσωπικό του αρχείο.    

Ας μη βιάζονται κάποιοι να βρουν νέους ενόχους και να συγκαλύψουν τις ευθύνες άλλων…


Νίκος Παναγιωτόπουλος



Πηγή: Newpost.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa