Αποφασίστε που ανήκουμε...

Η φαναριώτικη λογική, η οποία γέννησε τα φοβικά σύνδρομα και την θεωρίας της ψωροκώσταινας, έφερνε εμπόδια ανέκαθεν σε πραγματικές προοδευτικές κινήσεις που αφορούσαν στο εθνικό συμφέρον.

Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε γράψει:

Οι Φαναριώτες, οι οποίοι ήταν γόνοι πλούσιων οικογενειών που ακολούθησαν το Πατριαρχείο στο Φανάρι. Συνδύαζαν πλούτο, δυτικότροπη παιδεία και γλωσσομάθεια. Περιχαρακωμένοι στο δικό τους κόσμο του πλούτου και των πολιτικών προνομίων, απέκτησαν σταδιακά μια ιδιότυπη νοοτροπία και παράδοση που τους διαφοροποιούσε από τον υπόλοιπο λαό. Έτσι αναπτύχθηκε χάσμα μεταξύ εκείνων που υπέφεραν τα πάνδεινα από τους εξουσιαστές (Τούρκους, Τουρκαλβανούς, κοτζαμπάσηδες) και της προνομιούχας τάξης των Ελλήνων του Φαναρίου, οι οποίοι όντας «βολεμένοι» στα οθωμανικά προνόμια έμεναν αδιάφοροι στην προοπτική της απελευθέρωσης.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με επίκεντρο την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος της χώρας και την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Φοβόμαστε μήπως και αντιδράσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι τα ίδια έλεγαν και για την Κύπρο, που στο βόρειο κομμάτι είναι εγκατεστημένες κατοχικές δυνάμεις. Η κυπριακή ΑΟΖ ανακηρύχθηκε, όμως, κανονικότατα και στην συνέχεια έλαβε χώρα και οριοθέτηση με τρεις από τις έξι χώρες, με τις οποίες συνορεύει το «νησί της Αφροδίτης».

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι ούτως ή άλλως έτοιμες ανά πάσα στιγμή. Η συγκεκριμένη αναγκαιότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την πρόθεση μας να κηρύξουμε ΑΟΖ, αλλά με τις γενικότερες προθέσεις των Τούρκων να επιβουλεύονται διαρκώς Αιγαίο και Θράκη.

Επιπλέον πολλοί ταυτίζουν την κήρυξη ΑΟΖ μόνο με κοιτάσματα, παραβλέποντας το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση ευνοεί και άλλες δραστηριότητες όπως π.χ. ανεμογεννήτριες, υδρογεννήτριες, αλιεία κτλ.

Σίγουρα τα διάφορα συμφέροντα, εάν μπορούσαν θα μας ξεζούμιζαν όλα τα ενδεχόμενα κοιτάσματα ή μεταλλεύματα που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Μα τα συμφέροντα θα υπάρχουν πάντα! Αυτό τι σημαίνει; Δεν θα εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες; Δεν θα παλεύουμε με διπλωματικά μέσα να κατοχυρώσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας; Δεν θα εξασφαλίσουμε συμμαχίες βάσει συμφερόντων;

Δεν συμφέρει την Ρωσία γεωστρατηγικά να κατοχυρωθεί το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα; Δεν συμφέρει το Ισραήλ να προωθεί τον πλούτο του στην Ευρώπη μέσω ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας; Δεν συμφέρει την ΕΕ (και δη την Γερμανία που κλείνει του πυρηνικούς της αντιδραστήρες μέχρι το 2020) να αξιοποιηθούν ενδοευρωπαϊκά κοιτάσματα, προκειμένου να μην είναι εσαεί εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία; Μόνο τι θα πει η Ουάσινγκτον μας νοιάζει; Που ανήκουμε ως κράτος-μέλος στην Ευρώπη ή στις Η.Π.Α.;

pygmi.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa