Προγράμματα για 62.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2013
Δρματικές διαστάσεις συνεχίζει να λαμβάνει η ανεργία στην χώρα μας, η οποία τον Οκτώβριο κατέγραψε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 26,8% έναντι 19,7% τον Οκτώβριο του 2011 και 26,2% το Σεπτέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Οκτώβριο του 2012 οι άνεργοι ήταν 1.345.715, όταν τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 977.614, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 368.101. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες εκτοξεύτηκε στο 30,4%, ενώ στους νέους 15-24 ετών στο 56,6%.
Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει πλέον η Αττική με ποσοστό ανεργίας 28,3% και ακολουθεί με 28,2% η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 309.335 άτομα.
Εθνικό σχέδιο δράσης για 62.000 ανέργους
Ένα ακόμα εθνικό σχέδιο δράσης, από το οποίο εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 62.000 άνεργοι νέοι μέσα στο 2013 παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση.
Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει 20 προγράμματα και παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και Παιδείας κ. Κωσταντίνο Αρβανιτόπουλο και θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το καινοτόμο στοιχείο που υιοθετείται θα είναι ένας συνδυασμός κατάρτισης, προγραμμάτων τύπου stage για πέντε μήνες στον ιδιωτικό τομέα και επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να απασχολήσει τον άνεργο για ένα χρόνο μετά τα δύο πρώτα στάδια του προγράμματος. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ευθύνης του υπουργείου Εργασίας θα απευθύνεται σε ανέργους έως 29 ετών .
Α) Το πρώτο στάδιο αφορά στην κατάρτιση έως 100 ώρες των νέων σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο χρόνος κατάρτισης θα αμείβεται έως 8 ευρώ την ώρα.
Β) Το δεύτερο στάδιο αφορά στην πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες, με ασφαλιστική κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μισθό από 400 ευρώ για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 460 ευρώ για πτυχιούχους. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν κάλυψη μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Γ) Το τρίτο στάδιο αφορά στην απασχόληση των καταρτιζόμενων που έχουν αποκτήσει και εργασιακή εμπειρία, ανέργων, για άλλους 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό, εφαρμόζεται ένα άλλο γνωστό πρόγραμμα, αυτό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης και, βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό - διατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες (κυρίως υγεία και πρόνοια) και τη ναυτιλία. Με άλλα προγράμματα θα επιδοτούνται οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες των νέων, η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, καθώς και η απασχόληση σε τομείς κοινωνικής φροντίδας και στον πολιτισμό.
Πηγή: Newpost.gr