Σε έκτακτο Eurogroup η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης


Η Τρόικα παρατείνει την αγωνία με το θρίλερ της εκταμίευσης της δόσης καθώς ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για να ανάψει το πράσινο φως για τα εξασφαλίσει η Ελλάδα τα 31,5 δισ. Ευρώ

Την ώρα που η κυβέρνηση προσέβλεπε στο Eurogroup της Δευτέρας τουλάχιστον σε μια «πολιτική δήλωση» που θα δρομολογούσε για αργότερα την οριστική απόφαση για εκταμίευση της δόσης και θα απέτρεπε τον κίνδυνο ατυχήματος, δηλαδή χρεοκοπίας, στα έντοκα γραμμάτια της 16 Νοεμβρίου, χθες το βράδυ διαφάνηκε νέο ενδεχόμενο καθυστέρησης.

Στη συνεδρίαση της ομάδας εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών που προετοίμαζε το Eurogroup της Δευτέρας έγινε σαφές ότι η έκθεση της τρόικας, δεν είναι ακόμη έτοιμη και επομένως η «πολιτική δήλωση» ίσως να μην μπορεί να γίνει τη Δευτέρα.

Από το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί και διαβεβαιώνουν ότι ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, η πολιτική δήλωση θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε εμβόλιμο Eurogroup, πριν από την Παρασκευή, επιτρέποντας έτσι την αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων, μέσω δημοπρασίας που έχει ήδη προκηρυχθεί.

Άλλωστε και εκπρόσωπος του Eurogroup διαβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος ούτε εκ προμελέτης ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου».
Στην κυβέρνηση πάντως έχει σημάνει συναγερμός. Ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup, ενώ την Τρίτη θα βρεθεί εκεί και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με θέμα τη συνοχή της ΕΕ.

Ωστόσο στο περιθώριο της σύσκεψης αυτής αναμένεται να έχει επαφές με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους παράγοντες. Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ξεκινήσει ήδη γύρω τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας χθές στη Βουλη, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, εξέφρασε εκ νέου τη βεβαιότητά του για τη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ευρωζώνη θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Θέλω να καθησυχάσω για την εκταμίευση της δόσης. Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Μεταφέρω την συνέντευξη του κ. Γιούνκερ προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ευρωζώνη θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω καμία αμφιβολία», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.


Πηγή:iefimerida.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa