Συμφωνία για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης προανήγγειλε χθες το Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια...
κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, ζήτησε «ταχεία λύση» για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας ωστόσο ξανά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ερό, σημειώνοντας ότι «πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, ελπίζουν αυτές οι αποφάσεις να έρθουν το συντομότερο». Πρόσθεσε δε: «Το σημαντικό είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το ουσιαστικό σημείο υπάρχει συναίνεση.
Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ή διστακτικότητα, θα φέραμε πολύ βαριά ευθύνη». Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung είχε δηλώσει ότι «το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό. Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη». Ο Ολι Ρεν Ο επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκε από την πλευρά του σε ένα «κοκτέιλ μέτρων» που απαιτείται προκειμένου να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, ανέφερε δε ότι το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί στη στήριξη της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσει κανείς ότι δεν θα συνεργαστεί στο επόμενο στάδιο του προγράμματος. Και όλα αυτά συνέβαιναν εν μέσω σεναρίων στον γερμανικό Τύπο αναφορικά με το πώς το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο κι ενώ το ΔΝΤ επέμενε στον στόχο του 120% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2020, ζητώντας ταυτόχρονα από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλες «ενέργειες».
Δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενο πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο άμεσων μεταφορών χρημάτων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πιο βιώσιμης λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της χώρας.
Οι μεταφορές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν μέσω της βαθιάς μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα στα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει από την Ευρωζώνη. Οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν για πρώτη φορά να υποστούν ζημίες δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων που θα έπρεπε να καταβάλουν οι πιστώτριες χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αυτές το χρέος. Τα δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει το EFSF θα μπορούσαν να προσφερθούν με μηδενικά, ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια, με άλλες χώρες της Ευρωζώνης να καλύπτουν τη διαφορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εφημερίδα Handelsblatt σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της
Ευρωζώνης, στη συνεδρίασή τους την ερχόμενη εβδομάδα, θα επικεντρωθούν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014. Οπως επεσήμανε το δημοσίευμα, το κενό αυτό των 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να πληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων. Τη θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο εξέφρασε ο Λικ Κοέν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι αυτές που θα επωμιστούν το βάρος ενός νέου ελληνικού κουρέματος προέβη ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch. Κατά την άποψή του, από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της τρόικας οι κερδισμένοι θα είναι οι Ευρωπαίοι, αλλά μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν το ΔΝΤ και η οικονομική πραγματικότητα.