Πως θα φύγουν από το Δημόσιο 25.000 υπάλληλοι

Μπροστά στη δίνη των αλλαγών που επέρχονται, βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, με έναρξη από την εφαρμογή των μέτρων για απομακρύνσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και συνέχεια, καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, με χιλιάδες απομακρύνσεις επίσης, μαζικές μετατάξεις και συρρίκνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Το μεγάλο «κύμα» των απομακρύνσεων - μέσω της διαθεσιμότητας - μετατέθηκε ουσιαστικά για το επόμενο έτος (τουλάχιστον 25.000), αφού μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα σε μόλις δύο μήνες δηλαδή, ήταν αδύνατο να εξέλθει του Δημοσίου με διαδικασίες μεγάλος αριθμός υπαλλήλων.

Οπως γράφει το σημερινό «Κέρδος», οι απομακρύνσεις ή «έξοδοι» από το Δημόσιο, που αντικατέστησαν τις απευθείας απολύσεις, θα φέρουν σε πρώτη φάση περίπου 2.000 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα λαμβάνουν μέρος του βασικού μισθού και με τη δυνατότητα μετάταξης όπου υπάρξει ανάγκη σε προσωπικό.

Μετά την παρέλευση του ενός έτους, ωστόσο, απολύονται από το Δημόσιο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για όσους αρνηθούν να μεταταγούν.

Παράγοντες της διοίκησης εκφράζουν, ωστόσο, έντονο προβληματισμό κατά πόσο, την ώρα που οι δανειστές επιμένουν στη δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, θα καταστεί εφικτό αποχωρήσαντες να επιστρέφουν σε αυτό, από άλλη θέση.


Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, επιμένουν ότι από τη στιγμή που οι απευθείας απολύσεις αποφεύχθηκαν και γίνεται αποδεκτό το πλαίσιο της διαθεσιμότητας, οι προοπτικές για το προσωπικό του Δημοσίου είναι οι καλύτερες δυνατές. Κι επισημαίνουν πως ο όρος της απόλυσης απαλείφθηκε από το κείμενο των μέτρων ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Την ίδια ώρα, οι δεσμεύσεις και οι χρόνοι πιέζουν για τους πρώτους υπηρετούντες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα το υπουργείο να βρίσκεται στο «κυνήγι» των επίορκων, ακατάλληλων και «κοπανατζήδων» υπαλλήλων του Δημοσίου.

Αντικειμενικές δυσκολίες καθιστούν, ωστόσο, αδύνατο τον εντοπισμό τους στον βαθμό που να επιτευχθεί ο αριθμός των 2.000, φέροντας προ των πυλών της εξόδου από το Δημόσιο υπαλλήλους του στενού πλέον δημόσιου τομέα.

Το υπουργείο φέρεται να έχει καταλήξει στο προβάδισμα του προσωπικού αυτού, καθώς επιταχύνεται η διαδικασία της αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου, με την οποία θα καταργηθούν οργανικές μονάδες και θέσεις.

Μάλιστα, θα προωθηθεί μεμονωμένα για κάθε υπουργείο για το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών του και η νέα, περιορισμένη δραστικά μορφή του αποτυπώνεται στον νέο οργανισμό λειτουργίας του. Ετσι, αλλάζει ουσιαστικά ο αρχικός σχεδιασμός που είχε «στην πρώτη γραμμή» των απομακρύνσεων και της διαθεσιμότητας το προσωπικό των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων του Δημοσίου, αφού διαπιστώθηκε πως και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ευρεία κλίμακα μέχρι το τέλος του χρόνου λόγω σύνθετων νομικών ζητημάτων αλλά και εξαιτίας της προϋπόθεσης να συμφωνήσουν οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί για τους φορείς του τομέα ευθύνης τους.

Η μεγάλη «σφαγή», σε δομές και προσωπικό του Δημοσίου θα «σφραγίσει» σε κάθε περίπτωση το 2013, καθώς, όπως συμφωνήθηκε, θα πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 25.000 υπάλληλοι. Κάθε τρεις μήνες, δηλαδή, σε διαθεσιμότητα θα τίθενται περίπου 6.500.

Αλλά και για όσους απομείνουν, δεδομένων και των αθρόων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, το μέλλον επιφυλάσσει αξιολόγηση και σαρωτικές μετακινήσεις ανάλογα με τα προσόντα τους και τις ανάγκες σε προσωπικό.


Κέρδος online 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa