Ένας 16χρονος σιίτης σκοτώθηκε στο Μπαχρέιν όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας διαδηλωτών η οποία τους είχε επιτεθεί με βόμβες μολότοφ κοντά στην πρωτεύουσα Μανάμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Μια μονάδα της αστυνομίας που βρισκόταν σε ένα δρόμο της πόλης Μουχάρακ, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι σιίτες, "δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση με έναν μεγάλο αριθμό βομβών μολότοφ" αργά χθες Παρασκευή, επεσήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν από τους επιτιθέμενους που διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.
Σύμφωνα με το υπουργείο, διαδηλωτές έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό περισσότερων από 700 αστυνομικών, ενώ υπογράμμισε ότι όσοι αστυνομικοί δεν χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.
Ο θάνατος του εφήβου σημειώνεται αφού οι ΗΠΑ, σύμμαχος του Μπαχρέιν, εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την καταδίκη σε τρία χρόνια φυλάκιση του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Νάμπιλ Ρατζάμπ.
Το κυριότερο σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το αλ Ουέφακ, επέκρινε σε ανακοίνωσή του τις αρχές της χώρας για την "βάρβαρη" επίθεση εναντίον του 16χρονου, που αναγνωρίστηκε ως ο Χούσαμ αλ Χάνταντ.
Το Ουέφακ ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες που φέρονται να είναι από τον τραυματισμένο νέο με την πλάτη και το δεξί του μπράτσο διάτρητα από θραύσματα από σκάγια, τα οποία χρησιμοποιούν συχνά οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπαχρέιν για να διαλύσουν σιιτικές διαδηλώσεις.
Εξάλλου, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Κέντρο του Μπαχρέιν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αυτόπτες μάρτυρες είδαν τις δυνάμεις ασφαλείας να ρίχνουν σκάγια εναντίον του Χάνταντ, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και στη συνέχεια άνδρες με πολιτικά άρχισαν να τον κλωτσούν επανειλημμένα χωρίς να αντιδρά η αστυνομία.
Η κηδεία του 16χρονου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Μουχάρακ.
Το Μπαχρέιν-μια χώρα που θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιφέρεια και αποτελεί την έδρα του Πέμπτου Στόλου-συνταράσσεται από πολιτικές ταραχές από το 2011, όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του βασιλείου, μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.
Οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν, καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους από την πολιτική και οικονομική ζωή, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. Η σουνιτική δυναστεία του Μπαχρέιν απορρίπτει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση και οι κινητοποιήσεις, όπως κι οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία, συνεχίζονται.