Καλοκαιρινά Coctails για να το παίζετε «μουράτοι»!! Δείτε μερικά (την δροσιά τους να'χετε)



Εν έτη 1972 το ντουέτο Seals & Crofts πρωτοτραγουδάει το πολυδιασκευασμένο πλέον ”Summer Breeze”. 

Ένα χρόνο αργότερα , το ”οικογενειακό” συγκρότημα Isley Brothers που επηρέασε ακόμα και τους μεγάλους Beatles , το απογειώνει με την εκτέλεση του και αφήνει στην παγκόσμια ιστορία ένα μουσικό διαμάντι για παρακαταθήκη.

Εγώ κάθε φορά που το ακούω μου έρχονται στο μυαλό εικόνες και συναισθήματα καλοκαιρινά και, όσο κι αν δεν το πιστεύεις , αυτό το μαγικό αεράκι που τόσο μας αρέσει να μας χτυπάει τα βράδια του καλοκαιριού και που τόσο γλαφυρά περιγράφει το τραγούδι του τίτλου.

Μιάς και ήρθε σχετικά νωρίς φέτος το καλοκαίρι , θα σου δώσω μερικές συνταγές για τα απόλυτα κοκτέιλ του καλοκαιριού , θέλοντας να ξεφύγεις λίγο από τα κλασσικά Mojitos και Capirinhas .

Το πρώτο είναι το Pimm’s cup.Τόσο κλασσικό στη Βρετανία όσο σχεδόν και το τσάι.Άρρηκτα συνδεδεμένο με μία παρτίδα κρίκετ και με καπέλα τύπου Πάναμα.Αλλά περιέργως τόσο άγνωστο στην Ελλάδα.Η συνταγή έχει ως εξής :

Pimm’s cup
60 ml Pimm’s No 1
1 φέτα πορτοκάλι
1 φράουλα (κομμένη στα δύο)
1 γιρλάντα αγγουριού
1 κορυφή δυόσμου
Sprite
Μισογεμίζεις ένα μεγάλο ποτήρι τύπου Collins με πάγο.Προσθέτεις την φράουλα , το αγγούρι και το πορτοκάλι.Προσθέτεις το Pimm’s No 1 και έξτρα πάγο μέχρι επάνω.Απογεμίζεις με Sprite και διακοσμείς με μία πλούσια κορυφή δυόσμου.Η φαντασία του καθένα σας μπορεί να τροποποιήσει τα φρούτα . O Darcy O’Neil γράφει στο μπλογκ του ακόμα και για φύλλα μποράντζας σαν γαρνιτούρα – ναι , αυτό το ζιζάνιο που παλιότερα έφτιαχναν σιρόπι για το βήχα από τα φύλλα του ή που ακόμα πιο παλιά οι Ρωμαίοι στρατιώτες έβαζαν τα λουλουδια του στο κρασί τους για να ευθυμήσουν!Ακόμα μπορείς να αντικαταστήσεις την Sprite με σαμπάνια και να έχεις ένα Pimm’s Royale βάζοντας απλά μια φράουλα για γαρνιτούρα.

Τι είναι όμως αυτό το Pimm’s No 1 ;
Είναι μια μυστική συνταγή ενός εγγλέζου ιδιοκτήτη εστιατορείου με θαλασσινά στο κέντρο του Λονδίνου.Ο κύριος αυτός , ονόματι James Pimm , προσέφερε στους πελάτες του ένα τονωτικό που τους βοηθούσε να χωνέψουν , μέσα από μια μεγάλη καράφα που έγραφε επάνω της ”No 1 Cup”.Το τονωτικό αυτό ήταν ουσιαστικά τζιν με φλοιό κιγχόνης και ένα μυστικό συνδυασμό βοτάνων , μπαχαρικών και φρούτων.Η πολύ μεγάλη επιτυχία του τον οδήγησε κατόπιν στην εμπορευματοποίση του προιόντος του και την συνέχεια την είπαμε πριν.Επίσης να πούμε ότι έχει μειωμένη αλκοολική δύναμη (25%) πράγμα που το κάνει και τόσο ευκολόπιοτο ακόμα και τις απογευματινές ώρες.
Αρκετά όμως με τη Βρετανία.Πάμε στην άλλη άκρη του ωκεανού και συγκεκριμένα στο Κεντάκι.Εκεί που κάθε χρόνο διοργανώνονται ιπποδρομιακοί αγώνες γνωστοί και ως Kentucky Oaks την πρώτη παρασκευή του Μαϊου και Kentucky Derby την επόμενη μέρα.Αυτοί οι αγώνες σηματοδοτούν και την λήξη του αντίστοιχου φεστιβάλ (Kentucky Derby Festival) που διαρκέι 2 εβδομάδες .Εκεί λοιπόν , αυτές τις 2 μέρες των αγώνων , καταναλώνονται περίπου 120.000 Mint Juleps κάθε χρόνο!Και τα ετοιμάζουν ως εξής :
Kentucky Mint Julep
90 ml bourbon
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ψιλή
6-8 φύλλα δυόσμου
Σε μεταλλικό κύπελλο ονόματι ”julep cup” προσθέτεις την ζάχαρη.Αφού χτυπήσεις ανάμεσα από τις παλάμες σου τα φύλλα δυόσμου για να αναδυθούν τα αρώματα τους , τα προσθέτεις κι αυτά στο ποτήρι μαζί με λίγο τριμμένο πάγο.Συμπληρώνεις με το bourbon και ανακατεύεις καλά.Απογεμίζεις με περισσοτερο τριμμένο πάγο , γαρνίρεις με μια πλούσια κορυφή δυόσμου και σερβίρεις με καλαμάκι.Έτσι πίνεται από το 1938 στο Κεντάκι αυτό το εξαιρετικό κοκτέιλ.!
Στην πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο παλιό!Σύμφωνα με τον ”καθηγητή” Jerry Thomas και το βιβλίο του ”How to mix drinks or the Bon Vivant’s Companion:The Bartender’s Guide” του 1862 , ένας καπετάνιος ονόματι Maryatt εφηύρε το κοκτέιλ αυτό και το έφερε στην Αγγλία και στην νότιες πολιτείες της Αμερικής μέσα από τα ταξίδια του.Σύμφωνα με τα λόγια του : ” είναι ένα από τα πιο ευχάριστα αλλά και ύπουλα ποτά όταν το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς αφού έιναι τρομερά ευκολόπιοτο και δροσιστικό”.Επίσης μας γράφει ότι μια μέρα είχε ακούσει 2 γυναίκες να μιλάνε στο διπλανό δωμάτιο και να λέει η μία στην άλλη ότι η μοναδική της αδυναμία στον κόσμο είναι το Mint Julep!Σύμφωνα λοιπόν με τον Jerry Thomas η αυθεντική συνταγή είναι η εξής :
Real Georgia Mint Julep
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ψιλή
45 ml Cognac
45 ml Peach Brandy
12 φύλλα δυόσμου
Η μέθοδος παραμένει η ίδια με την μόνη διαφορά να είναι η πρόταση του καπετάνιου για τρίψιμο ενός κομματιού φρέσκου ανανά γύρω από το χείλος του ποτηριού.
Πλέον το mint julep έχει προκαλέσει τόση ανακατοσούρα γύρω από τον σωστό τρόπο παρασκευής σχεδόν όση έχει προκαλέσει και το Martini.Συνθλίβουμε τον δυόσμο ή απλά τον βάζουμε στο ποτήρι , χτυπάμε το μείγμα ή απλά ανακατεύουμε , χρησιμοποιούμε τριμμένο πάγο ή ολόκληρο ,κτλ.
Τέλος , πάρε και μία συνταγή απο το βιβλίο του Jason Kosmas και του Dushan Zaric ”Speakeasy” για το πως σερβίρουν στο δικό τους μπαρ ”Employees Only” μια παραλλαγή του Mint Julep.
Gin on Gin Julep
15 μεγάλα φύλλα δυόσμου
15 ml σπιτικό σιρόπι δυόσμου
30 ml Bols genever
30 ml Plymouth gin
1 splash σόδας
1 κορυφή δυόσμου
Συνθλίβεις τα φύλλα δυόσμου μαζί με το σιρόπι στον πάτο ενός ποτηριού τύπου old fashioned.Γεμίζεις με μεγάλα παγάκια.Χύνεις το genever μαζί με το gin.Προσθέτεις την σόδα και διακοσμείς με μία μεγάλη κορυφή δυόσμου.
Άντε και Καλό Καλοκαίρι!!!

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa