Σε ποιους θα κόψουν το επίδομα ανεργίας από την Πρωτοχρονιά


Μες στον καταιγισμό των μέτρων που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο τα τελευταία δύο χρόνια, ψηφίστηκαν και διατάξεις, οι οποίες πέρασαν στα ψιλά, αλλά πολύ σύντομα θα τις βρούμε μπροστά μας. Μια από αυτές θα προκαλέσει σοκ. 
Διότι η εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα έχει ως αποτέλεσμα να κοπεί το επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες ανυποψίαστους ανέργους, ειδικά αυτούς που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα.
Ουσιαστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013, ο ΟΑΕΔ θα διενεργεί έναν ακόμη έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας και ποιοι όχι. Δεν θα αρκείται μόνο στον αριθμό των ενσήμων, αλλά θα γυρίζει πίσω στο χρόνο για μια 4ετία.
 Αν εντοπίζει ότι ο άνεργος έχει εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντιστοιχούν σε 18 μηνιαία επιδόματα) σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, τότε θα σταματάει να χορηγεί την επιδότηση.
Με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, τον προσεχή Ιανουάριο, ο ΟΑΕΔ θα αναζητήσει σε ποιους έχει χορηγήσει επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Αν εντοπίσει περιπτώσεις ανέργων που έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας, θα σταματάει την επιδότηση. 
Οι εποχικοί υπάλληλοι, κυρίως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είναι πολύ πιθανό να πέσουν σε αυτή την τσιμπίδα, καθώς συνηθίζουν να απασχολούνται έξι μήνες το χρόνο και να επιδοτούνται για τους υπόλοιπους.
Η διάταξη που θα φέρει τα πάνω κάτω από την Πρωτοχρονιά για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ανέργων έχει ως εξής:
«Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»

Ποιοι δικαιούνται ειδικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ


Την ίδια ώρα, ο ΟΑΕΔ έχει προβλέψει για κάποιες κατηγορίες ανέργων που έληξε η περίοδος καταβολής επιδόματος ανεργίας ότι, αν παραμένουν άνεργοι ένα μήνα μετά και την τελευταία καταβολή επιδόματος, θα μπορούν να λάβουν ένα ειδικό βοήθημα, το οποίο θα αντιστοιχεί σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Συγκεκριμένα: ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι που παραμένουν άνεργοι κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμειναν άνεργοι επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Προϋποθέσεις
Το ειδικό βοήθημα καταβάλλεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται στην υπηρεσία παροχών του τόπου κατοικίας του, εντός δύο μηνών από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό (για το έτος 2012 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.684,52 ευρώ), όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.

Δικαιολογητικά
1) Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης.
2) Δελτίο ανεργίας θεωρημένο ανά μήνα για όλο το χρονικό διάστημα.


Ποιοι εξαιρούνται
Όσοι ασκούν το επάγγελμα του: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, ταξιθέτου θεάτρου-κινηματογράφου.
Στην κατηγορία των οικοδόμων συμπεριλαμβάνονται οι υδραυλικοί, οι οποίοι κατά το προηγούμενο της καταβολής του ειδικού εποχιακού βοηθήματος ημερολογιακό έτος απασχολήθηκαν αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες που υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa