Τη Δευτέρα οι αποφάσεις: Ζητούν δεσμεύσεις από ΟΛΑ τα κόμματα!


Για το Eurogroup της Δευτέρας αναβλήθηκαν τα σπουδαία όσον αφορά την Ελλάδα καθώς η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.30 χωρίς απόφαση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αποσαφηνίστηκαν στους εταίρους μας τα δημοσιονομικά κενά που υπήρχαν και οριστικοποιήθηκε το κονδύλιο των 325 εκ. ευρώ: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες και νομοθετήθηκαν και όλες οι διατάξεις για την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν. Οριστικοποιήθηκε το μεγάλο κονδύλιο των 325 εκατ. ευρώ. Προετοιμάστηκαν τα θέματα για να ληφθεί η οριστική απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και τη δημόσια ανακοίνωση του PSI τη Δευτέρα».

Δεσμεύσεις απ' όλα τα πολιτικά κόμματα θα επιδιώξουν οι Ευρωπαίοι

Παράλληλα, όμως, ετέθη και ζήτημα δεσμεύσεων και για τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς οι εταίροι μας (βλέποντας προφανώς τις ανατροπές του πολιτικού σκηνικού που προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις) επιθυμούν να εγγυηθούν και τα λοιπά κόμματα την εφαρμογή του προγράμματος: «Αντικείμενο της συζήτησης είναι η πολιτική βούληση και της επόμενης κυβέρνησης  και αν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς και όλη την ευρωζώνη. Τέθηκε και το θέμα της συμπεριφοράς και της στάσης των άλλων κομμάτων, του τρόπου της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών εταίρων. Εξήγησα ότι κάθε πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του. Θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντι τους μια χώρα που έχει αξιοπιστία». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα είναι έγγραφες αλλά άγνωστο παραμένει ακόμη και έτσι τι είδους δεσμεύσεις θα ζητηθούν.

«Θέλω να πω καθαρά ότι όσοι υποστηρίζουν μια άλλη λύση ή μια λύση χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή, δεν προσφέρουν καμία λύση ή βοήθεια στον Έλληνα πολίτη. Όσοι μας κατηγορούν για τις περικοπές και τα μέτρα που παίρνουμε, δεν καταλαβαίνουν ότι με την τυφλή και μυωπική τους αντίδραση θέτουν κίνδυνο κατάρρευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και αυτός με τη σειρά του τους πολιτικούς αρχηγούς. 

«Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ

Ενημέρωση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έκανε λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ.

Χαρακτηριστικά, εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έλαβε ισχυρές δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, ο  Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι «πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαβούλευση για συγκεκριμένα ζητήματα» και ότι οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία της Ελλάδας.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa