ΒΑΤΣΛΑΒ ΧΑΒΕΛ: Τη Παρασκευή η κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας - Δείτε το βίντεο!

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ανακοίνωσε η βοηθός του Σαμπίνα Ταντσέβοβα, σύμφωνα με την τσεχική τηλεόραση.


Η χήρα του Χάβελ, η Νταγκμάρ, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες και κηδείας και υπάρχει πιθανότητα να επιλεγεί διαφορετική ημερομηνία.
Ως εκπρόσωπος της οικογένειας Χάβελ, η Ταντσέβοβα εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τα πολλά συλλυπητήρια μηνύματα, ανάμεσα σε αυτά της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και του Λεχ Βαλέσα.


Ο Χάβελ πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 75 ετών.





«Ο Βάτσλαβ Χάβελ ήταν ένας μεγάλος ηγέτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας. «Ο λόγος του είχε ειδικό βάρος για την πολιτική και την κοινωνία», πρόσθεσε.


Για την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ο Χάβελ ήταν ένας «μεγάλος Ευρωπαίος» .


«Η αφοσίωσή του στην ελευθερία και την δημοκρατία θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας όπως και ο απέραντος ανθρωπισμός του», επισημαίνει η Μέρκελ.


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ τόνισε πως ο Χάβελ ήταν ένας «μεγάλος άντρας, που χωρίς αυτόν δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ελευθερία» .


«Το όνομα του Βάτσλαβ Χάβελ θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένο με την επανένωση της Ευρώπης και την διάδοση των αξιών της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκείνους που πολεμούν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ο Χάβελ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της ελευθερίας στην Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιμ Χέιγκ. «Θα τον θυμόμαστε σαν τον ηγέτη που συνέβαλε στη δημιουργία της δημοκρατίας στην Τσεχία. Σίγουρα θα μας λείψει», πρόσθεσε.


«Χωρίς ανθρώπους σαν τον Βάτσλαβ Χάβελ, η Ευρώπη σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.


«Ως ηγέτης, διαφωνών και συγγραφέας παρέμεινε πάντα πιστός στις αξίες μιας ελεύθερης κοινωνίας. Όχι μόνο πίστευε στις αξίες αυτές, αλλά και πολέμησε ώστε να γίνουν πραγματικότητα», κατέληξε.




Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa