Τα επιστημονικά δημοσιεύματα για την ανακάλυψη πλανήτη που είναι "ολόιδιος με τη Γη", έχουν προκαλέσει χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας, αφού η σημαντική ανακάλυψη, θα πρέπει να συνοδευτεί και από μία... ακόμη πιο σημαντική λεπτομέρεια που θα μας επιτρέπει να μιλάμε με σιγουριά για "δεύτερη Γη": μπορεί να φιλοξενήσει ζωή;
Ο ξεχωριστός δίδυμος πλανήτης της Γης!
Η διεθνής ομάδα αστρονόμων που εντόπισε τον εξωηλιακό πλανήτη με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, τον ονόμασε Kepler 22-b και τον κατέταξε στην κατηγορία των πλανητών που, λόγω του μεγέθους τους, χαρακτηρίζονται "Σούπερ- Γαίες". Όπως ανακοίνωσαν θεωρούν την ανακάλυψη αυτή ως το σημαντικότερο βήμα- στην έρευνα για τον εντοπισμό πλαντητών που θα μποορούσαν να έχουν νερό, άρα και ζωή, στη διαστημική μας γειτονιά!
Η νέα "σούπερ- Γη", έχει μάζα περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας, βρίσκεται σε απόσταση 352 ετών φωτός από εμάς και έχει ακτίνα περίπου δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
Περίπου δύο χρόνια αφότου την εντόπισαν, επιστήμονες της NASA επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μια υπερ - Γη που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει ζωντανούς οργανισμούς. Ο πλανήτης βρίσκεται στο κέντρο της «κατοικήσιμης ζώνης» του άστρου του. Παρότι και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πολύ πιθανή η ύπαρξη σωμάτων με νερό σε υγρή μορφή, είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, το οποίο «είδε» τον πλανήτη να περνά τρεις φορές μπροστά από το άστρο του.
Μπορεί να μας... φιλοξενήσει;
Το μεγάλο ερώτημα για τον συγκεκριμένο εξωηλιακό πλανήτη ο οποίος παρουσιάζεται ως "δεύτερη Γη", είναι αν οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και φιλοξενία ζωής. Η απάντηση των επιστημόνων, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική:
Εάν η υπερθέρμανση [εξαιτίας των αερίων] του θερμοκηπίου ήταν παρόμοια σε αυτόν τον πλανήτη και εάν το σώμα είχε επιφάνεια, τότε η θερμοκρασία του θα ήταν περίπου 22 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή πολύ ευχάριστη για τα δεδομένα της Γης", λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Kepler Ουίλιαμ Μπορούκι.
Στους περισσότερους αντίστοιχους πλανήτες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους ξεπερνούν τους 1700 βαθμούς Κελσίου, λόγω της πολύ μικρής απόστασης από το μητρικό τους άστρο (όπως αυτό της φωτογραφίας που δείχνει σε καλλιτεχνική απεικόνιση τον "καυτό" Kepler 21b).
Οι μελέτες της ΝΑΣΑ, θα συνεχιστούν με σκοπό να διαπιστώσουν αν η "νέα Γη", είναι συμπαγής σαν τον πλανήτη μας ή σε αέρια μορφή, όπως ο Ποσειδώνας.
Συμπέρασμα: δεν πρέπει να ετοιμάζουμε ακόμη βαλίτσες για την νέα... Γη, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο!
pyles.tv