Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με ψήφισμά της καταδίκασε τη βίαιη καταστολή στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές την ώρα που στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται ακόμη 33 άνθρωποι μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και έφηβοι που έχασαν τη ζωή τους χθες.
Ο ΟΗΕ κάλεσε τη Δαμασκό να εφαρμόσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου που προβλέπει τον τερματισμό της βίας. Το ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο συντάχθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, έχει περισσότερο ηθική παρά νομική και δεσμευτική βαρύτητα.
Στο συγκεκριμένο ψήφισμα καταδικάζονται οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι εκτελέσεις, αλλά δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που το καθεστώς Ασάντ δεν συμμορφωθεί.
Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε τόσο από Δυτικά κράτη όπως και από ορισμένα Αραβικά.
Υπέρ ψήφισαν 122, 13 ψήφισαν κατά και 41 απείχαν από την ψηφοφορία.
Μεταξύ των αραβικών κρατών που ψήφισαν ήταν το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, του Κουβέιτ, το Μαρόκο, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Σημειώνεται ότι προηγούμενη προσπάθεια του ΟΗΕ για αντίστοιχο ψήφισμα δέχθηκε το βέτο της Ρωσίας και της Κίνας, χώρες που σε αυτή την ψηφοφορία απείχαν.
Από την πλευρά του ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε την Ευρώπη για "κήρυξη διπλωματικού πολέμου εναντίον της χώρας του".
Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τον Μπασάρ αλ Ασάντ να εγκαταλείψει την εξουσία προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.
"Για το καλό του λαού σου και της ευρύτερης περιοχής απλά εγκατέλειψε τη θέση σου" δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ασάντ.
Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Ιορδανίας είχε και αυτός ζητήσει από τον Ασάντ να παραιτηθεί.
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο όταν ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.