Πλήρως ενήμερος για τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μίας μεταβατικής κυβέρνησης εμφανίστηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, δείχνοντας ότι γνωρίζει ότι η ατζέντα των επόμενων μηνών μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών παραμένει ως ήταν και πριν αναλάβει. Μία ατζέντα σκληρών μέτρων και δύσκολων αποφάσεων.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη δείχνουν ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σαφώς διαφορετικά τον κ. Παπαδήμο από τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν έπειθε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τη μονομερή απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, έχασε και τα τελευταία δείγματα αξιοπιστίας.
Ευρώ και εκλογές
Από τις πρώτες αντιδράσεις δημιουργείται η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βγάλει εκτός ατζέντας τον υπαρκτό κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η προσδοκία για ομαλή πορεία του τόπου προς τις επόμενες εκλογές, θέμα το οποίο έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπαδήμος, με την αναφορά του στα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια
Στην αλλαγή κλίματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», θα πρέπει να προστεθεί και η εκτίμηση πολιτικών παραγόντων αλλά κυρίως παραγόντων της αγοράς ότι ο κ. Παπαδήμος ως γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας αλλά και έμπειρος τραπεζίτης θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τπ διαπραγμάτευση της συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) χωρίς να ακολουθήσει τη γραμμή Παπανδρέου «άλλο το εθνικό συμφέρον και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».
Η χθεσινή διαρροή του Μαξίμου ότι ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένουν εγγυητές και για την πορεία εξυγίανσης των τραπεζών παραπέμπει σε μελλοντική διαφωνία ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο και τον κ. Παπανδρέου και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς να πέσει στην παγίδα του να λειτουργεί μόνο ως τραπεζίτης, ο κ. Παπαδήμος θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα στους μεγάλους τραπεζίτες ότι θα βοηθούσαν στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και τη συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, αν προχωρούσαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και της εξυγίανσης που θα καταστήσουν τις ελληνικές τράπεζες πιο ισχυρές απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Είναι σαφές ότι η ομαλή και σταθερή πορεία της μεταβατικής κυβέρνησης εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο και τα τρία κόμματα που θα την απαρτίζουν.
Από τη μία πλευρά αν η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής μετατραπεί σε πεδίο μικροκομματικών ή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων είναι σαφές ότι τορπιλίζεται η προοπτική της νέας κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, αν ο κ. Παπαδήμος, που χθες δήλωσε ότι δεν είναι πολιτικός, δείξει ότι μέσα από το νέο του ρόλο θα επιχειρήσει να αποκτήσει και να ενισχύσει πολιτικό προφίλ, αυτομάτως θα φέρει σε θέση άμυνας τα κόμματα που θα του αποδώσουν πολιτικές φιλοδοξίες.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!