Το Κάιρο πολεμάει τη Χούντα του - Τριάντα πέντε νεκροί σε τρεις ημέρες διαδηλώσεων κατά του στρατού


Η πλατεία Ταχρίρ «μετρά» τουλάχιστον 35 νεκρούς και περισσότερους από 1.750 τραυματίες σε τρεις ημέρες διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού κατεστημένου, που απαντά στους διαδηλωτές του Καΐρου με δακρυγόνα, γκλομπ, καθώς και αληθινά πυρά -βάσει καταγγελιών που διαψεύδονται από την κυβέρνηση. 

Η βία ρίχνει βαριά σκιά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και ουσιαστικά το διακύβευμα της ίδιας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση βεβαιώνει ότι η εκλογική αναμέτρηση της 28ης Νοεμβρίου θα διενεργηθεί κανονικά· διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες κατά των διαδηλωτών και... χαιρετίζει την «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο στρατός από την πλευρά του διατείνεται ότι βγήκε την Κυριακή στους δρόμους του κεντρικού Καΐρου όχι για να εκδιώξει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, αλλά για να προστατεύσει το υπουργείο Εσωτερικών. «Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές ήλθαν στο υπουργείο» δήλωσε στρατηγός-σύμβουλος της κεντρικής διοίκησης.

Αξιωματούχοι από το κεντρικό νεκροτομείο του Καΐρου δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν παραληφθεί σε τρεις ημέρες συγκρούσεων οι σοροί 35 ατόμων. Επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για 22 νεκρούς (οι 20 την Κυριακή) και για 1.750 τραυματίες.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού υπέβαλε παραίτηση τη Δευτέρα «διαμαρτυρόμενος για το χειρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης των γεγονότων στην πλατεία Ταχρίρ», όπως μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Η Αίγυπτος «ζει» τη χειρότερη βία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ με τους διαδηλωτές να αψηφούν την καταστολή και να συγκρούονται με αστυνομικούς και στρατιώτες. Φόβος των διαδηλωτών είναι ότι ο στρατός δεν σκοπεύει να απαγκιστρωθεί από την εξουσία και επιδιώκει να διατηρήσει και μετεκλογικά τον έλεγχο.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον στρατάρχη Μοχάμεντ Ταντάουι έχει αναλάβει την επίβλεψη της διαδικασίας μετάβασης στη δημοκρατία έπειτα από δεκαετίες απολυταρχικής διακυβέρνησης από τον Χόσνι Μουμπάρακ. Η διαδικασία μετάβασης προβλέπεται να διαρκήσει τρεις μήνες, όμως οι διαδηλωτές δεν πείθονται.

«Ο στρατός είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει την εξουσία σε έξι μήνες. Τώρα έχουν περάσει 10 μήνες και ακόμη δεν το έχει πράξει. Νοιώθουμε εξαπατημένοι» δηλώνει ένας εκ των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και εν μέσω σκηνών πανικού στην πλατεία Ταχρίρ, τα αιτήματα των διαδηλωτών άλλαξαν. Πλήθη Αιγυπτίων συγκεντρώθηκαν αρχικά καλώντας το στρατό να ορίσει ημερομηνία για την παράδοση της εξουσίας. Τώρα ζητούν την άμεση παραίτηση της στρατιωτικής ηγεσίας και παράδοση σε πολιτική διακυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγκεντρώσεις κατά προσχεδίου του Συντάγματος, που όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές θα επιτρέψει στο στρατό να διατηρήσει μεγάλη εξουσία μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Σε έγγραφο που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Νοέμβριο το Στρατιωτικό Συμβούλιο, θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για το νέο Σύνταγμα, αναφέρεται ότι ο στρατός και ο προϋπολογισμός του δεν θα τελούν υπό πολιτική επίβλεψη. Επίσης, προβλέπεται άρθρο που θα καθιστά το στρατό «εγγυητή της συνταγματικής τάξης».

Τους Αιγύπτιους έχει εξοργίσει περαιτέρω πρόταση του στρατού για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013. Οι διαδηλωτές θέλουν οι προεδρικές εκλογές να διενεργηθούν μετά τις βουλευτικές.

* Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε ανησυχία για τη βία στο Κάιρο, λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να «παραμείνουμε αισιόδοξοι όσον αφορά την Αραβική Άνοιξη, παρά τις πολλές συγκρούσεις και τις δυσκολίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής».

«Υπάρχουν ασφαλώς προβλήματα στην Αίγυπτο, όμως θα γίνουν εκλογές και βεβαίως διεξήχθησαν με επιτυχία εκλογές στην Τυνησία, μια νέα κυβέρνηση πρόκειται να σχηματιστεί στη Λιβύη και σημαντικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στο Μαρόκο και την Ιορδανία» δήλωσε.

Ανέφερε επίσης ότι είναι «σημαντικό» η σημερινή στρατιωτική εξουσία στο Κάιρο «να επιβλέψει τις προσεχείς εκλογές και στη συνέχεια να γίνει η μετάβαση το ταχύτερο δυνατό σε μια δημοκρατική και πολιτική εξουσία».

πηγή: newsroom ΔΟΛ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa