Μας «εκδίδουν» για την 6η δόση

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα. Εχει προγραμματιστεί το υπουργικό συμβούλιο που θα επικυρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τους βασικούς στόχους για το 2011 και το 2012, το οποίο πρέπει να κατατεθεί
αύριο στη Βουλή, περιλαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα αξίας ενδεχομένως και άνω των 7 δισ. ευρώ.

Πρέπει να καλύψουν τις αποκλίσεις στα φορολογικά μέτρα και τη σπατάλη στις δαπάνες, αλλά και μέρος από τα 10 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει συσσώρευσει το κράτος.
Περιλαμβάνουν νέο τσουνάμι φόρων (πετρέλαιο θέρμανσης, τέλος στα ακίνητα κ.λπ.). Πλαισιώνονται και από μεγάλες περικοπές σε μισθούς σε βασικές και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα και σε μισθούς του Δημοσίου.

Σήμερα, στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, ζητά η τρόικα να κλείσει και το αγκανθώδες γι’ αυτήν θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Θεωρούσε εξαρχής «φτωχή» τη δέσμευση για 30.000 εφέδρους φέτος και επέμενε για απολύσεις-εφεδρεία έως 100.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012.
Μετά τα νομικά κωλύματα που αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο αλλά και την εύρεση μόνο 300 εφέδρων μεταξύ των 151 ΔΕΚΟ, το αίτημα φέρεται να επανέρχεται δριμύτερο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την απόφαση για απολύσεις στην επόμενη κάθοδο, αυτή που θα αφορά τη δόση του Δεκεμβρίου και προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.
Οι δανειστές ζητούν απολύσεις σε ΔΕΚΟ που θα κλείσουν άμεσα και σε υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου. Αμφιβάλλουν για την απόδοση πολλών εισπρακτικών μέτρων και θεωρούν ως καλύτερη λύση το ριζικό μαχαίρι στις δαπάνες.
Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ξεκινά το δεύτερο και δυσκολότερο σκέλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Πρέπει να κλειδώσουν τα μέτρα του 2013-2014, να κατατεθεί στη Βουλή το νέο μισθολόγιο και να κλειδώσει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο το οποίο θα περιλαμβάνεται ως νόμος του κράτους στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα έρθει στη Βουλή.

Τα επιπλέον εισπρακτικά μέτρα θα περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνει εκκρεμότητες του Αυγούστου όπως την εφεδρεία, τις περικοπές σε βασικές, επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ, τα κοινωνικά επιδόματα και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σε άλλο νόμο για το φορολογικό θα περιλαμβάνονται πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα (τέλη κυκλοφορίας, αλλαγή στους φόρους περιουσίας και κληρονομιών, άρση φοροαπαλλαγών κ.λπ.).

Δεν σταματούν όμως οι απαιτήσεις της τρόικας εδώ. Ζητά εκ νέου άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (όχι μόνο οδικών μεταφορών αλλά και δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών κ.λπ.), παρεμβάσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, αποτελέσματα στο πεδίο των φοροφυγάδων, άρση των αγκυλώσεων στις επενδύσεις.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, δυσανασχέτησαν οι δανειστές σφόδρα από τη νέα «περικοπή» του στόχου. Από 5 δισ. ευρώ φέτος τελικά η Ελλάδα αναζητά 4 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο δεν ήρθαν τα λεφτά ούτε από τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, η τρόικα φέρεται προς το παρόν να δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των «έτοιμων» αποκρατικοποιήσεων και να αφήνει για τον Νοέμβριο, κατά την επόμενη αποστολή της στην Αθήνα, τις αποφάσεις για δραστικότερες παρεμβάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις παράκαμψης του θεσμού της επιφανείας και άμεση πώληση- μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων για να γεμίσει το καλάθι των 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Σε τεράστιο πρόβλημα αναδεικνύεται, τέλος, το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που φέρεται να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ μετά τη στάση πληρωμών που κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης (ήταν να δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου).

Τα σενάρια καθυστερημένης πληρωμής μισθών και κάλυψης των υποχρεώσεων από έσοδα αποκρατικοποιήσεων ή άλλες αλχημείες πήραν μεγάλες διαστάσεις. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν πάντως ότι η εξυπηρέτηση των αναγκών του Δημοσίου είναι διασφαλισμένη έως το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου.
Οσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έπρεπε να ικανοποιηθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια με χρήματα από το νέο δάνειο που δεν έχει έρθει, αυξάνοντας όμως ισόποσα το έλλειμμα και το χρέος. Η τρόικα φέρεται να ζητά άμεση λύση και διασφαλίσεις ότι εφεξής δεν θα δίδεται με καθυστέρηση ούτε 1 ευρώ.

πηγή:www.enet.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa