Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα..

Ραγδαία είναι η αύξηση των αυτοκτονιών τους τελευταίους 12 μήνες, η οποία αποδίδεται στη δεινή οικονομική κρίση,
όπως υποστηρίζει με ερώτηση του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος. Επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Παυλόπουλος ζητά να μάθει πόσες αυτοκτονίες έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες, από το 2009 μέχρι σήμερα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των αυτοκτονιών στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής επιθεώρηση «The Lancet», την περίοδο 2007-2009 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν στο 17%. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, Eurostat, και σύμφωνα με τη βιοστατιστική επεξεργασία που έκαναν, βρέθηκε ότι κατά την περίοδο 2007-2009 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες σε εννέα από τις δέκα χώρες που τέθηκαν στο μικροσκόπιό τους. Τα «σκήπτρα» κρατούν η Ελλάδα με ποσοστό αύξησης 17% και η Ιρλανδία με 13%.
«Οι ερευνητές δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να προβούν σε αξιόπιστη εκτίμηση ως προς το πόσοι θάνατοι συνολικά συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο σκοπεύουν να ερευνήσουν στο μέλλον», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στα «ΝΕΑ» ο David Stuckler από το Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων της συγκεκριμένης μελέτης.
Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο έγινε μια τέτοια ανάλυση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επειδή «θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί κάποια άτομα, κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στην οικονομική κρίση».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης είχε εκφράσει την ανησυχία του λέγοντας ότι «η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον 20 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Κρήτη καθώς οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, από τους πέντε πρώτους μήνες του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, «καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγγίζει το 40%».
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν διαθέτει ακόμη στοιχεία για το 2010. Το διάστημα 2000-2009 οι αυτοκτονίες στη χώρα μας ήταν συνολικά 3, 661 με τα περιστατικά να παραμένουν σταθερά στα 350-400 ανά έτος.
Στην τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018, οι οικονομικοί λόγοι ήταν η συνήθης αιτία που άκουγαν οι υπεύθυνοι από το 2007 όταν πρωτοάνοιξε το κέντρο. Από τότε όμως οι κλήσεις τετραπλασιάστηκαν, για να φτάσουν πέρυσι τις 2, 500. Πλέον όλο και πιο συχνά καλούν πολίτες που είναι βουτηγμένοι στα χρέη. «Αισθάνονται ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι περισσότεροι. Όλη η αυτοεκτίμησή τους είχε στηριχθεί στα μαγαζιά τους, μέχρι που χρεοκόπησαν», δηλώνει η Ελένη Μπεκιάρη, ειδικευόμενη ψυχίατρος και μέλος της επιστημονικής ομάδας του τηλεφωνικού κέντρου.


Πηγή: Τα Νέα, ΑΠΕ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa