Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ..8.000....5.000...

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ..8.000....5.000 ευρώ...
Ειδικότερα, η καθιέρωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ έρχεται 3 μόλις μήνες μετά τη μείωσή του στις 8.000 από τις 12.000 ευρώ,
με εξαίρεση φορολογουμένους ηλικίας κάτω των 30 ή άνω των 65 ετών, για τους οποίους και στη νέα παρέμβαση δεν αποκλείεται να υπάρξει ειδική μέριμνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», στο συγκεκριμένο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 5.000 και 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 10%. Συνεπώς, 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα -με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Παράλληλα, 5,4 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση έως και 700 ευρώ τον χρόνο.
Το πιθανότερο είναι η μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ να ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα τα οποία θα φορολογηθούν το 2012, υπό το πρίσμα της ανάγκης άμεσης αύξησης των εσόδων.
Συντάξεις και εφάπαξ
Σε συντάξεις και εφάπαξ, οι περικοπές ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, και σε συνδυασμό με τις προηγούμενες μειώσεις, φτάνουν πλεόν στο 40%. Ιδιαιτέρως πλήττονται οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ, τραπεζών και ειδικών Ταμείων. Από τις περικοπές εξαιρείται ο ΟΓΑ.
Στην κυβερνητική επιτροπή αποφασίστηκε πως από την 1η Νοεμβρίου μειώνονται όλες οι κύριες συντάξεις 20% επί του μεικτού ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και έως ότου φτάσουν στην ηλικία των 55, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Από την 1η Νοεμβρίου επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις στα ελλειμματικά Ταμεία από 5% έως 40%. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι 9 στα 10 επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις κατά 15%. Το σχετικό νομοσχέδιο (για τα επικουρικά ταμεία) εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το μέτρο θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχου.
Αποφασίστηκαν ακόμη νέες περικοπές (αναδρομικά) από 1.1.2010 έως 20% στο εφάπαξ του Δημοσίου, καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ (πέραν του 15%). Ανάλογες μειώσεις θα έχουν και Ταμεία που καταβάλλουν εφάπαξ και είναι ελλειμματικά.

Ενιαίο μισθολόγιο

Με το εναίο μισθολόγιο, που τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει περικοπές ύψους 25% στη μισθολογική δαπάνη του εν ενεργεία προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η επιδιωκόμενη μείωση του μισθολογικού κόστους, από την οποία μαζί με τη μείωση των συντάξεων, εκτιμάται ότι θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία 3,2 δισ. ευρώ.
Κατά μέσον όρο, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 300 ευρώ ως και 400 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το σενάριο που τελικά θα επιλεγεί για την αναπλήρωση μέρους των απωλειών που θα προκύψουν από την κατάργηση των 104 ειδικών επιδομάτων με τη χορήγηση του «πριμ παραγωγικότητας».
Σύμφωνα με «Το Βήμα», το νέο μισθολόγιο, που θα έλθει προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτυπώνει ένα από τα πλέον σκληρά σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι κατά την επεξεργασία του:
  • Καθιερώνεται ανώτατο όριο αμοιβών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ που θα κυμαίνεται γύρω στα 2.700 ευρώ, το οποίο για ορισμένες μόνο κατηγορίες εργαζομένων και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ.
  • Τα μισθολογικά κλιμάκια μειώνονται από 18 που είναι σήμερα σε 11 και «κουμπώνουν» με τους έξι βαθμούς τους οποίους θα έχει το νέο βαθμολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι η ωρίμανση θα χορηγείται κάθε τρία χρόνια.
  • Στη θέση των καταργούμενων 104 ειδικών επιδομάτων θα χορηγείται το «πριμ παραγωγικότητας». Ωστόσο θα το λαμβάνουν μόνο ή κυρίως οι υπάλληλοι των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τα διευθυντικά στελέχη. Η χορήγησή του θα γίνεται έπειτα από συμφωνίες για επίτευξη εκ των προτέρων καθορισμένων στόχων και σε βάθος χρόνου.

Εργασιακή εφεδρεία
ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ειναι οι φορείς από τους οποίους ξεκινά η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία θα υπαχθούν φέτος 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ήδη, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από 151 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να υποβάλουν έως την ερχόμενη Δευτέρα τις λίστες με το πλεονάζον προσωπικό, ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και οι περίπου 200.000 εργαζόμενοι στις υπόλοιπες 1.500 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ, αναφέρουν «Τα Νέα». Στόχος είναι να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι των φορέων αυτών.
Παράλληλα, ο δρόμος της εφεδρείας θα ανοίξει μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση εντός του 2011 και για 10.000 εργαζόμενους στις λεγόμενες «παρυφές του στενού δημόσιου τομέα», όπως έχουν προαναγγείλει και οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα προέλθουν αρχικώς από φορείς όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και από τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που επιχορηγούνται με διάφορες μορφές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται ως επί το πλείστον για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δεν καλύπτονται από τη συνταγματική πρόβλεψη περί μονιμότητας. Ωστόσο, στελέχη του Δημοσίου επισημαίνουν πως θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα εργαζομένων στο στενό πυρήνα του Δημοσίου, οι οποίοι θα υπαχθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
Οι πιέσεις από την τρόικα για δραστικότερο περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού κόστους – πέραν της μείωσης κατά 150.000 εργαζόμενους έως το 2015 που είχε συμφωνηθεί – αναμένεται να επεκτείνει το καθεστώς αυτό και στους αντίστοιχους υπαλλήλους αορίστου χρόνου των υπουργείων.

πηγή :tvxs.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa