H Google τιμά τον Λέοναρντ Όιλερ



Στον σπουδαίο Ελβετό μαθηματικό και φυσικό είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google λόγω της συμπλήρωσης 360 ετών από τη γέννησή του (15 Απριλίου 1707 – 18 Σεπτεμβρίου 1783).


Πασίγνωστος για την καθιέρωση του συμβόλου f(x) στις συναρτήσεις, παρήγαγε σημαντικό έργο στον τομέα των ανώτερων μαθηματικών, γεμίζοντας πάνω από… 45.000 σελίδες με τις παρατηρήσεις του. 

Σημαντικό θεωρείται το έργο του στη συσχέτιση των κυκλικών και των εκθετικών συναρτήσεων, στη θεωρία της περιστροφής ενός σώματος γύρω από ένα σταθερό σημείο, καθώς και η συμβολή του στην αναλυτική γεωμετρία και τη θεωρία των αριθμών. 

Παράλληλα, υπήρξε ο εισηγητής της συντομογραφίας, κάνοντας πρώτος τη χρήση του συμβόλου e για τον προσδιορισμό της βάσης των φυσικών λογαρίθμων, το οποίο και έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «ο αριθμός Όιλερ».

Η αγάπη και η αφοσίωσή του στα μαθηματικά αποτυπώνεται και στο γεγονός πως τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του, παρήγαγε το σχεδόν το μισό μέρος του συνολικού του έργου παρά το γεγονός πως ήταν σχεδόν τυφλός. Σύμφωνα με πηγές της εποχής είχε εκπληκτική μνήμη και εμμονή με τους υπολογισμούς.

Τα σπουδαιότερα έργα του είναι:

«Η μηχανή ή η επιστήμη της κίνησης» (1736)
«Θεωρία των κινήσεων πλανητών και κομητών» (1744)
«Εισαγωγή στην ανάλυση των απείρως μικρών» (1748, 2 τόμοι)
«Γενικές αρχές του διαφορικού λογισμού» (1755)
«Γενικές αρχές του ολοκληρωτικού λογισμού» (1768 - 1774)
«Εγχειρίδιο άλγεβρας» (1770)
«Θεωρία των κινήσεων της Σελήνης» (1772)
Τα έργα του σήμερα ξεπερνούν τους 75 τόμους συνολικά, ενώ για αρκετούς λάτρεις του «Sudoku», ο Λέοναρντ Όιλερ θεωρείται ο «πατέρας» του πασίγνωστου παιχνιδιού με τους αριθμούς, αφού ήταν ο πρώτος που διατύπωσε τους κανόνες του. Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 1783.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa