To θέμα της αλλοίωσης δεν μας αφορά, υποστηρίζουν τα ξαδέρφια του Παπακωνσταντίνου



Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ, βρέθηκαν οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από τη λίστα, που παρέδωσαν οι γαλλικές Αρχές το 2010.


Η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της και ο σύζυγος της αδελφής της προσήλθαν στους εισαγγελείς συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, και κατέθεσαν υπομνήματα με τις εξηγήσεις τους για τα πέντε αδικήματα, που ερευνώνται σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι υποστηρίζουν ότι το 1.200.000 ευρώ, που καταγράφεται στη «λίστα Λαγκάρντ», είναι νομίμως αποκτηθέν και φορολογημένο και ως εκ τούτου δεν είχαν κανένα κίνητρο για να ζητήσουν την αφαίρεση των ονομάτων τους από το επίμαχο αρχείο.

Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου υποστήριξε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με «το πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται γύρω από αυτή την υπόθεση» και ότι ενημερώθηκε για την απαλοιφή των ονομάτων τους από τη λίστα, από τον εξάδερφό της στις 28 Δεκεμβρίου. Τόνισε πως οι καταθέσεις ήταν απολύτως δικαιολογημένες από τα εισοδήματά τους.

Κρατώντας αντίγραφα από τις παλαιότερες φορολογικές του δηλώσεις και αποδείξεις για τις καταθέσεις, ύψους εκατομμυρίων ευρώ, που διατηρούν και και στη χώρα μας, το ζεύγος Συκιαρίδη επιχείρησε να πείσει τους οικονομικούς εισαγγελείς ότι η κατάθεση του 1.200.000 δολαρίων, που διατηρούσαν στην τράπεζα HSBC, στην Ελβετία, δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκαν την επαγγελματική τους ιδιότητα για να δικαιολογήσουν το ύψος του ποσού, αγοραπωλησία ακινήτου αλλά και αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι τα χρήματα αυτά είναι αντικείμενο φοροδιαφυγής.

Εξηγήσεις έδωσε και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ροσσώνης, σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του υπουργού Μαρίνας Παπακωνσταντίνου για το λογαριασμό με μηδενικό ποσό που ανοίχτηκε και έκλεισε το 2005 στην ίδια τράπεζα, την ίδια ακριβώς ημέρα με την κατάθεση του ζεύγους Συκιαρίδη.

Σύμφωνα με το υπόμνημά του ο λογαρισμός που εμφανιζόταν μηδενικός το 2005 περιείχε 750.000 ευρώ και 170.000 δολάρια. Οπως υποστήριξε ενώπιον των εισαγγελέων τα χρήματα αυτά επέστρεψαν σε λογαρισμούς στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, οι τρεις κληθέντες έδωσαν απαντήσεις «για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση της λίστας». «Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα. Βεβαίως και δικαιολογούνται τα χρήματα. Το "όχι" (σσ. για την εμπλοκή τους στην υπόθεση) είναι "όχι"».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ο λογαριασμός στο όνομα του συζύγου της έτερης εξαδέρφης του υπουργού, Ανδρέα Ροσώνη, άνοιξε επτά ή οκτώ χρόνια πριν το 2005, είχε χρήματα και υπήρχαν κινήσεις και έκλεισε το 2005, οπότε και τα κεφάλαια επαναπατρίσθηκαν.

Για συμπληρωματικές, εξάλλου, εξηγήσεις κάλεσαν οι εισαγγελείς τούς δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει στην πορεία της έρευνας για τη νόθευση της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Καπελέρης και Διώτης δεν καλούνται να λογοδοτήσουν για νέο αδίκημα, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου για τα οποία έχουν ηδη διατυπώσει εγγράφως τις θέσεις τους.

Και οι δύο, πάντως, ζήτησαν προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους, ώστε να ενημερωθούν για το νέο υλικό που έχει συγκεντρωθεί.





Πηγή: Newpost.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa