Στο στόχαστρο της Le Monde ο Γ. Παπανδρέου


Με έντονα κριτική στάση αντιμετωπίζει η Le Monde τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Παπανδρέου... Ο παρίας που έγινε λέκτορας». 

Η γαλλική εφημερίδα «καρφώνει» τον πρώην πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας, όταν έφευγε από την κυβέρνηση το 2011, μεσούσης της κρίσης του ευρώ. Αυτό δεν εμπόδισε την επανεκλογή του ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις ευάριθμες διαλέξεις του σε όλο τον κόσμο».

Το άρθρο αρχίζει με περιγραφή της εξωτερικής εμφάνισης του πρώην πρωθυπουργού τονίζοντας ότι βρισκόταν επί δύο χρόνια στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και προσθέτει ότι «δύο εικόνες μαρτυρούν τη σύγχυση του Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Η τηλεοπτική του εμφάνιση στο Καστελόριζο και η ομιλία του Κοινοβούλιο όταν ανακοίνωνε το δημοψήφισμα».

Η Le Monde αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και «έκτοτε ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη φοροδιαφυγή, τη στιγμή που στην Ελλάδα κορυφωνόταν η «μάχη» για τη λίστα Λαγκάρντ. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ με τίτλο «Πώς να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη;», ενώ ως πρόεδρος τη Σοσιαλιστικής, θέση στην οποία επανεξελέγη πανηγυρικά, ταξιδεύει διαρκώς.

«Είναι αλήθεια ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, παρόλο που στο εσωτερικό όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία συμπληρώνει ότι στις διαλέξεις του υπερασπίζεται τον αντίπαλό του και παλιό συμφοιτητή του από το πανεπιστήμιο του Amherst της Μασαχουσέτης, Αντώνη Σαμαρά.

«Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα», καταλήγει η εφημερίδα.

attikipress.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa