Σύνδρομο χειμερινής κόπωσης. Ποιά είναι τα συμπτώματα

Μια τυχαία επιδημιολογική παρατήρηση σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης στάθηκε αφορμή για να περιγραφεί ένα από τα πιο περίεργα εποχιακά σύνδρομα.

Η χειμερινή κόπωση. Ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται κυρίως τις χειμωνιάτικες πρωινές ώρες και χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και φαγητό.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της ιδιάζουσας κόπωσης αρχίζουν ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο και διαρκούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Καθώς, όμως, αρχίσει να ανοίγει ο καιρός, ίσως παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα τα οποία είναι χαρακτηριστικά εποχιακής κόπωσης, όπως μια βασανιστική ατονία.

Η χειμερινή κόπωση, μάλιστα, εκδηλώνεται κυρίως στις νεαρές γυναίκες. Πλήττει, επίσης, τις γυναίκες που πάσχουν από ορθοστατική υπόταση και παρουσιάζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση ή όσους υποφέρουν από χρόνια ή νευρολογικά νοσήματα και παίρνουν ηρεμιστικά, διουρητικά ή αγχολυτικά φάρμακα.

Η εποχιακή αυτή κόπωση προκαλείται από τη συσσώρευση της δουλειάς, τις χειμερινές λοιμώξεις που εξαντλούν τον οργανισμό, αλλά και από την έλλειψη φωτός που είναι χαρακτηριστική τον χειμώνα. Για να προλάβετε την χειμερινή κόπωση θα πρέπει να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και να περπατάτε λίγο περισσότερο απ΄ ό,τι συνήθως. Το περπάτημα ηρεμεί, χαλαρώνει και φέρνει ψυχική ευεξία.

Πηγή : healthpress.gr

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa