Έρευνα για τις προκλήσεις του διεθνούς τραπεζικού συστήματος


Η μελέτη της  Deloitte για τις Προοπτικές του Τραπεζικού Κλάδου 2013, έδειξε ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων.



Στην μελέτη εξετάζονται μια σειρά από αλληλένδετα ζητήματα  τα οποία τα  στελέχη του τραπεζικού τομέα θα πρέπει  να λάβουν υπόψη τους το νέο έτος.

Η Deloitte στην μελέτη της εκτιμά ότι: «Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζει ενδείξεις συνεχιζόμενης ανάκαμψης, με τα ποσοστά ανεργίας να συνεχίζουν να έχουν μια αργή πτώση και τη στεγαστική αγορά να δείχνει σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά, αναμένεται σύντομα να εμφανιστεί η ανάγκη αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προκλήσεων για την αμερικανική οικονομία και τα σχετικά μέτρα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ανάκαμψη. Συγχρόνως, η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται μακροχρόνια η οικονομική αστάθεια».

Το τραπεζικό σύστημα διεθνώς το απασχολόυν κάποια θεμελιώδη ζητήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

-Η λήψη δύσκολων αποφάσεων για το πεδίο ανταγωνισμού, ως επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αμερικανικές τράπεζες έβαλαν σε καθεστώς αναμονής τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ενώ παράλληλα περίμεναν τη διαδικασία αναμόρφωσης των ρυθμιστικών κανόνων του κλάδου.

- Δημιουργία «δεδομένο-κεντρικής» οργάνωσης: Οι αυξημένες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των πελατών και η διάθεση των διοικήσεων των τραπεζών για ευκαιρίες ανάπτυξης έχουν σαν κοινό στοιχείο την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας δεδομένων και την ανάγκη διαχείρισης αυτών.

-Συμμόρφωση: Ο συνδυασμός των ενεργειών ενδυνάμωσης που προέρχεται από το Consumer Financial Protection Bureau και της λειτουργικότητας της συμμόρφωσης, πρέπει εκληφθούν από τις τράπεζες ως ευκαιρίες άντλησης καλύτερης πληροφόρησης αναφορικά με τις εντυπώσεις των πελατών.

- Η αντιμετώπιση νέων μεθόδων στον τομέα των πληρωμών, δηλαδή οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών έχουν τη δυνατότητα να παρεμβληθούν στους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμών που έχουν κυριαρχήσει στις τράπεζες.

- Δημιουργώντας την ψηφιακή τράπεζα. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους για να εκλογικεύσουν τα έξοδα στην τεχνολογία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν την τράπεζα του μέλλοντος διατηρώντας παράλληλα μια αποδοτική τράπεζα του παρόντος.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη θα προκληθούν κάποιες αναταράξεις  από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο τα ιδρύματα που θα μπορούν να αξιοποιήσουν την αναταραχή της αγοράς και να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό θα είναι αυτά που έχουν σαφή στρατηγική και δυνατό ισολογισμό.








Πηγή: ysterografa.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa