Οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν σαν άνδρες!

Δεν πρόκειται μόνο για μια “κακή συνήθεια”, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί το κάπνισμα, αλλά για μια θανατηφόρα συνήθεια.


Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, στις μέρες μας οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον πνεύμονα -μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες μορφές καρκίνου- πολύ περισσότερο από τις γυναίκες που κάπνιζαν την δεκαετία του '60.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “New England Journal of Medicine”, κατέδειξε ότι ο δραματικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες ξεκινούν σε πολύ μικρή ηλικία το κάπνισμα και καπνίζουν πολλά τσιγάρα σε ημερήσια βάση.

Οι καπνίστριες “πρώτης γενιάς”, όπως χαρακτηρίζονται, οι οποίες ξεκίνησαν να καπνίζουν την δεκαετία 1950-1960, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων συγκριτικά με εκείνες που δεν κάπνιζαν. 

Τα αντίστοιχα ποσοστά την δεκαετία 2000-2010, πολλαπλασιάστηκαν, καθώς οι γυναίκες που κάπνιζαν φάνηκε να έχουν 25 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τις φίλες τους που δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ το τσιγάρο.

Παρόλο που οι άνδρες θεωρούνται πιο ευάλωτα φύλα, με μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης, η νέα έρευνα που μελέτησε 2 εκατομμύρια γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θανάτου των γυναικών που κάπνιζαν άγγιζαν τα ποσοστά θανάτου των ανδρών. 

“Οι γυναίκες που καπνίζουν σαν άνδρες, πεθαίνουν και σαν άνδρες”, ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Θαν, τόνισε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξήθηκε στις γυναίκες παρόλο που επέλεγαν να καπνίζουν “ελαφριά” τσιγάρα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη.

“Ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν μεγαλύτερο σε καπνιστές που επέλεγαν “ελαφριά τσιγάρα” καθώς ο αραιωμένος καπνός, εισέρχεται πιο βαθιά στους πνεύμονες”, εξήγησε ο δρ Θαν.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa