Είναι πολύ εύκολο να "φοροδιαφεύγει" κάποιος κατά το κράτος. Του επιβάλλει φανταστικό "τεκμαρτό" εισόδημα, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει με τίποτα αφού δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα, άλλωστε για ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο αυτοί σου λένε με το έτσι θέλω ότι παράγεις εισόδημα 12000 ευρώ και ας έχασες την δουλειά σου!
Τώρα θα πηγαίνεις και φυλακή! Ωραία τα σκέφτονται αυτοί που λαμβάνουν 8000 ευρώ το μήνα και φροντίζουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους να είναι αφορολόγητο. Ας υποφέρουν τα κορόιδα.
Αν συνεχίσουμε έτσι όλη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ΄ένα γιγάντιο Ryker's Island αφού το 90% θα πρέπει να πάει φυλακή. Δεσμοφύλακες που θα βρουν τόσους πολλούς;
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 τη Δευτέρα. Επανέλαβε ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. «Αλλο ένα χρόνο υπομονή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.
Ο Γ.Στουρνάρας στον ΒΗΜΑ 99,5
Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για το εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης ης επιστροφής φόρου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. «Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, Αλλά δεν υπάρχουν», τόνισε, προσθέτοντας πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως παρά το ότι γράφεται και ακούγεται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αποφέρει αποτελέσματα αν και παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις έχουν περιορισθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.
Σε ερώτηση για τη μεγάλη φορολόγηση των ακινήτων και τις επιβαρύνσεις που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο υπουργό ξεκαθάρισε πως είναι κρίσιμο να καταβληθούν οι φόροι και να επιτευχθούν οι στόχοι.
«Εάν ξεκινάμε με μια τέτοια νοοτροπία δεν θα πάμε μπροστά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για ένα έτος. Η επόμενη δόση δεν θα έλθει αν χαλαρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για χαλάρωση. «Εάν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ θα χάσουμε την αξιοπιστία που έχουμε αρχίσει να ανακτούμε. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί οι όποιες πρόνοιες για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Όπως είπε το φορολογικό νομοσχέδιο έχει δημοσιονομικό στόχο 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να επιτευχθεί, ενώ για το θέμα των αποδείξεων και των εκπιπτόμενων δαπανών σημείωσε ότι ορισμένες βασικές δαπάνες όπως π.χ. οι ιατρικές θα συνεχίζουν να εκπίπτουν.
Ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και ότι για τον λόγο αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο επικεντρώνεται στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται πλέον από το πρώτο ευρώ στο καθαρό του αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Αν και ερωτήθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Στουρνάρας δεν τοποθετήθηκε , υπογράμμισε πάντως πως οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν στον έλεγχο υποθέσεων ενδεχόμενης φοροδιαφυγής και προς το σκοπό αυτό έχουν σταλεί σημειώματα που αφορούν στα 54.000 εμβάσματα εξωτερικού της περιόδου 2009 -2011.
«Προσπαθούμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε οι ποινές για τη φοροδιαφυγή να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Στην Αμερική αν φοροαποφεύγεις ή πληρώνεις ή πας φυλακή. Έχουμε εισηγηθεί να υπάρχει μια τέτοια ρύθμιση. Αυτό θα μπει στο μεγάλο φορολογικό που θα κατατεθεί ή Απρίλιο ή τον Μάιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πέρα βρέχει για το αν ο μέσος Έλληνας μπορεί αντικειμενικά όχι "φανταστικά" να πληρώσει για τα εγκλήματα των τελευταίων 40 ετών.