«Τα μαζεύουν» οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;


Η κυβέρνηση Obama για πρώτη φορά δεν αποκλείει την ολική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Η θέση αυτή αντιστρατεύεται τις απόψεις του Πενταγώνου, ότι δηλ. η αναχαίτιση της Αλ-Κάιντα μέσω τις ενίσχυσης του αφγανικού στρατού απαιτεί πιθανότατα την μακρόχρονη παραμονή χιλιάδων στρατιωτών των ΗΠΑ.



Οι φήμες για στροφή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης εντάθηκαν από τις δηλώσεις του Ben Rhodes, Συμβούλου του Λευκού Οίκου σε θέματα ασφαλείας, ο οποίος είπε:

«Δεν αποκλείουμε τίποτα, συμπεριλαμβανομένου και του μηδενικού στρατού… Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγγενή στόχο Χ αριθμού στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Στόχος μας είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για την Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν και η εξασφάλιση του γεγονότος ότι η αφγανική κυβέρνηση διαθέτει επαρκή δύναμη, ώστε να διατηρήσει την σταθερότητά της».

Ο αριθμός των στρατιωτών των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν ανέρχεται τώρα στους 66.000, μειωμένος από τους 100.000 του 2010. Το Νοέμβριο του 2010 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν την άρση των στρατευμάτων τους από τη χώρα από το τέλος του 2014, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν στις μελλοντικές αποστολές που θα απαιτηθούν και τον αριθμό των στρατιωτών που θα τις συνθέτουν.

Τα μέλη της Αλ-Κάιντα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, εικάζεται ότι δεν ξεπερνούν τα 100, πολλοί όμως περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκουν καταφύγιο εντός των πακιστανικών συνόρων.

Το θέμα της έκτασης της διεθνούς δύναμης που θα παραμείνει στη χώρα, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και τις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της χώρας Hamid Karzai με τον Barack Obama στη Ουάσινγκτον.






Πηγή: ysterografa.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa