Πιείτε το τελευταίο ποτό μιάμιση έως δύο ώρες πριν κοιμηθητε

Πίνοντας δύο ποτηράκια παραπάνω το βράδυ κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ωστόσο φαίνεται ότι το αλκοόλ χαλάει την ποιότητα του ύπνου μας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Ύπνου του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλινικής έρευνας στον αλκοολισμό "Alcoholism: Clinical and Experimental Research", πραγματοποίησαν μια συγκριτική αξιολόγηση 20 δημοσιευμένων μελετών για τη σχέση αλκοόλ-ύπνου, που αφορούσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ανεξάρτητα με το πόσο έχει πει κανείς λίγο πριν κοιμηθεί, το αλκοόλ βοηθάει στην γρήγορη έναρξη του ύπνου ενώ οδηγεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε βαθύ ύπνο.

Όμως, στα μέσα της νύχτας το αλκοόλ αρχίζει να διαταράσσει τον ύπνο μας, μειώνοντας την είσοδο του ατόμου στην φάση "Rem", το στάδιο του ύπνου όπου βλέπουμε τα όνειρα, με αποτέλεσμα ο ύπνος να γίνεται λιγότερο βαθύς και ικανοποιητικός.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα ή δύο ποτηράκια που και που μπορεί να βοηθάνε στο να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε γρηγορότερα, ωστόσο εάν αυτό γίνεται καθημερινά σε μόνιμη βάση πριν κοιμηθούμε μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Όπως υπογράμμισε ο Ιρσάαντ Εμπραχίμ, διευθυντής του κέντρου ύπνου του Λονδίνου, "αν πρόκειται κανείς να πιει αλκοόλ το βράδυ, καλύτερα να αφήσει να περάσουν μιάμιση έως δύο ώρες προτού πέσει στο κρεβάτι, ώστε να αφήσει χρόνο για να εξαφανιστεί το αλκοόλ στον οργανισμό".

Προειδοποίησε ακόμα ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν από το αλκοόλ, προκειμένου να κοιμηθούν, ενώ, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποκτήσουν και τη συνήθεια του έντονου ροχαλητού.

"Η κατανάλωση του αλκοόλ δεν βελτιώνει τον ύπνο μας. Αντίθετα, τον διαταράσσει και ευθύνεται συχνά για το ροχαλητό και την δύσπνοια κατά την διάρκεια της νύχτας. Επομένως, το αλκοόλ δεν αποτελεί μέσο για καλύτερο ύπνο", τονίζει ο Κρις Ιντικόφσκι, διευθυντής του Κέντρο Ύπνου του Εδιμβούργου.

news.gr

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa