Χριστόφιας: Η Κύπρος θύμα του ελληνικού «κουρέματος»


Σε συνέντευξή του που φιλοξενείται στο σημερινό φύλο της γερμανικής εφημερίδας «BILD», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτηρίζει «συκοφαντικές» τις κατηγορίες ότι η χώρα του αποτελεί παράδεισο μαύρου χρήματος και αποδίδει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αναφέρει:



«Η Κύπρος αποτελεί θύμα του κουρέματος που αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. Οι κυπριακές τράπεζες είναι στενά συνδεδεμένες με την ελληνική οικονομία. Αυτό οδήγησε σε πολύ μεγάλες ζημίες».

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του κράτους για τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, απορρίπτει τις φωνές, που λένε ότι η χώρα του μπλοκάρει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις:

«Δεν ισχύει ότι δεν διεξάγουμε καμία μεταρρύθμιση στην οικονομία μας. Σχεδόν όλα, όσα συμφωνήσαμε με την τρόικα, έχουν γίνει νόμος του κράτους». Μολαταύτα, ο Κύπριος Πρόεδρος αντιστέκεται στις έξωθεν επιβαλλόμενες ιδιωτικοποιήσεις:

«Υπάρχει σειρά πολιτικών και οικονομικών λόγων, οι οποίοι καθιστούν απαραίτητη την παραμονή των τηλεπικοινωνιών, της παροχής ενέργειας και των λιμανιών υπό κρατικό έλεγχο», λέει σχετικά.

Πέραν αυτών, ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί, όπως πιστεύουν πολλοί Ευρωπαίοι, παράδεισο των Ρώσων ολιγαρχών:

«Αυτό που γράφθηκε και ελέχθη για την Κύπρο, ότι είναι δήθεν φορολογικός παράδεισος και ιδανικός τόπος για το μαύρο χρήμα, είναι εντελώς αβάσιμο και αδιέξοδο. Αυτές οι συκοφαντίες θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Ρώσοι ολιγάρχες, όπως τους ονομάζουν, δεν διαμένουν μόνο στην Κύπρο, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στη Γερμανία. Είμαστε πρόθυμοι να αναφέρουμε νούμερα και να δώσουμε πληροφορίες».







Πηγή: ysterografa.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa