Τα σκουπίδια έχουν πολλά λεφτά. Δεκαέξι εταιρείες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής εκδήλωσαν οκτώ εταιρείες. 

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα υπόλοιπα τρία έργα στη Νοτιοανατολική και Δυτική Αττική. Το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό είναι το πρώτο από τα τέσσερα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που.....

δημοπρατούνται στην Αττική, με Αναθέτουσα Αρχή τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Οι ιδιωτικοί φορείς θα επιλεγούν μέσω δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με ανταγωνιστικό διάλογο και θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για διάστημα εως 27 έτη.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και την επιλογή της βέλτιστης λύσης, με πλήρη διαφάνεια και εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Στα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ για τη συγχρηματοδότηση του κόστους του κάθε έργου.
Οι υποψήφιες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής είναι:
ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις
ΗΛΕΚΤΩΡ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
ΔΕΗ
J&P ΑΒΑΞ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ARCHIRODON Group NV
INTRAKAT
ENVITEC
NOVAERA
ΜΕΤΚΑ
Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης
ΕΡΕΤΒΟ
ΔΟΜΟΣΠΟΡ
ΕΓΝΩΝ
ΤΟΞΟΤΗΣ
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 υπεβλήθησαν οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας που είναι το πρώτο έργο, το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει εγκριθεί επί της αρχής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η Β' Φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ενώ ξεκινά για τα έργα στην Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία.
Τέλος, ξεκινά και ο διαγωνισμός για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Αχαΐας, ενώ έχουν κατατεθεί στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και εξετάζονται τις επόμενες μέρες οι προτάσεις των έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ο θεσμός των ΣΔΙΤ διασφαλίζει τον ισχυρό εποπτικό ρόλο του Δημοσίου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. 

Το Δημόσιο καθορίζει τις προδιαγραφές του έργου, εποπτεύει την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Με τον θεσμό των ΣΔΙΤ, το Δημόσιο δεν υλοποιεί απλώς μια υποδομή αλλά προμηθεύεται ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Σε αυτά τα έργα, το τελικό ζητούμενο είναι η αποτελεσματική λειτουργία τους και η ενιαία ευθύνη του αναδόχου αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας, αφού δεν υπάρχει κατακερματισμό ευθυνών.

Με τα έργα ΣΔΙΤ επιτυγχάνεται η περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, ενώ αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς την επίτευξη της αειφορίας στη διαχείριση αποβλήτων συνολικά στην Ελλάδα.

Τα έργα ΣΔΙΤ εισαγάγουν μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη στο συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου και σύνδεση της αμοιβής του αναδόχου με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων.
Ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, όπου η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις συνυπάρχουν προς όφελος της κοινωνίας.


dailynews24.gr/
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa