Σύμφωνα με τα πρώτα αυτά στοιχεία, περισσότεροι από 100 μαθητές Δημοτικών υποσιτίζονται, ενώ ο αριθμός αυξάνεται, καθώς χθες ο πρόεδρος δέχθηκε ένα ακόμη τηλεφώνημα από διευθυντή Γυμνασίου, ο οποίος του ανέφερε ότι 6 παιδιά στο σχολείο του αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.
«Ο συγκεκριμένος διευθυντής μου είχε πει ότι θα κοιτάξει το θέμα και θα με ενημερώσει. Τα στοιχεία που έχω είναι επίσημα από τους διευθυντές, έχω μιλήσει με όλους στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Φοβάμαι όμως ότι το πρόβλημα θα αποδειχθεί μεγαλύτερο, γιατί ίσως κάποιοι που δεν το είχαν δει τόσο σοβαρά το ξαναβλέπουν, ενώ δεν έχω επικοινωνήσει μέχρι τώρα με τα νηπιαγωγεία, όπου επίσης ακούω ότι υπάρχουν τέτοια θέματα, αν και γι’ αυτά δεν έχω επίσημα στοιχεία. Γενικά, από τη στιγμή που το δημοσιοποιήσαμε, έχει αρχίσει να με παίρνει κόσμος τηλέφωνο. Το θέμα είναι ότι τα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα, ντρέπονται να το πουν. Το μικρό το καταλαβαίνεις, φαίνεται. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».
Όσο για το τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «υποσιτισμό»: «Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να παίρνουν φαγητό μαζί τους, αλλά ούτε και έχουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι να φάνε, ενώ έχουν υπάρξει μέχρι και λιποθυμίες. Ή πηγαίνουν παιδάκια στους διευθυντές και τους λένε ότι πεινάνε. Κάποιοι διευθυντές το έχουν καταλάβει, και από μόνοι τους ή με τη βοήθεια άλλων συναδέλφων, τους αγοράζουν από ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι. Υπάρχουν διευθυντές και δάσκαλοι που βάζουν ρεφενέ, για να πάρουν φαγητό στα παιδιά. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι άνθρωποι της Καλαμάτας που έχουν αναλάβει ένα, δυο παιδιά στα σχολεία, ή ακόμη και φούρνοι που πηγαίνουν κουλούρια για να φάνε τα παιδιά. Έχει αρχίσει μια κινητοποίηση. Όχι σε πολλά σχολεία, αλλά γίνεται».
Μετά τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Σιδερέας, μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σαράντο Μαρινάκη, την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Οικονομάκου, καθώς και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μανιάτη, αλλά και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ, Γιώργο Γκούμα.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετό κόσμο που θέλει να βοηθήσει και αυτό είναι το παρήγορο. Εμείς το πρώτο που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή είναι τα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο να μην πεινάνε, να είναι γεμάτο το στομάχι τους, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημά τους».
Σχετικά με τα στοιχεία που έδωσαν οι διευθυντές στην Ένωση Γονέων, είναι μόνο αριθμητικά και όχι ονόματα παιδιών: «Δε ζήτησα ονόματα από τους διευθυντές, μόνο τον αριθμό των παιδιών. Είναι θέμα των σχολείων από εκεί και πέρα, ό,τι μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, να διατεθεί από τους διευθυντές. Η διαχείριση θα γίνει με διακριτικό τρόπο από το κάθε σχολείο, που ξέρει το παιδί και την ψυχολογία του και γνωρίζει πώς θα το χειριστεί καλύτερα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις μας».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για προσφορά δεκατιανού στα σχολεία για μαθητές που το έχουν ανάγκη, ο κ. Σιδερέας παρατήρησε: «Είναι από ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 εκ. ευρώ. Δεν λέμε ότι αμφισβητούμε τον υπουργό, απλώς επειδή έχουμε ακούσει κατά καιρούς και για άλλα προγράμματα, δεν ξέρουμε κατά πόσο και αυτό θα υλοποιηθεί. Θα περιμένουμε πρώτα να το δούμε. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάτι για τα παιδιά της πόλης μας, ως Ένωση, ως Δήμος, ως Επιμελητήριο. Με το καλό να έρθει η βοήθεια και να σταματήσουμε εμείς, για να το αναλάβει η Πολιτεία, που είναι και υποχρέωσή της».
tharrosnews.gr