Θάλαμος αερίων έγινε η Αθήνα από τα τζάκια


Απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που όλοι οι επιστήμονες ομολογούν για τη δημόσια υγεία από την ανεξέλεγκτη καύση των τζακιών, εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία, μετά την ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και έχει προϋπολογίσει συγκεκριμένα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη ζητά από το οικονομικό επιτελείο μείωση του ειδικού φόρου.

Η υφυπουργός σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους τόνισε ότι η υγεία είναι πάνω από όλα, προτείνοντας ως κατασταλτικό μέτρο για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης την μείωση της φορολόγησης στο πετρέλαιο ώστε να ξαναπάρουν μπρος οι καυστήρες ντίζελ. Πρότεινε επίσης την χρήση φυσικού αερίου και την αποφυγή καύσης βιομάζας.

Στέλεχος μάλιστα του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το υπουργείο δεν δείχνουν αύξηση των αναπνευστικών κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά την επίδραση που έχει η στροφή των νοικοκυριών στα ξύλα, αφού από την επίμαχη σύσκεψη απουσίαζαν οι αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Ευάγγελος Λιβιεράτος και Ανδρέας Λυκουρέντζος. Το υπουργείο ΠΕΚΑ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία πέρα από ενημερωτικές καμπάνιες, πρότεινε την θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά.

Πρόκειται για ένα αόριστο «θα», με πόρους που θα εξευρεθούν από το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον του υπουργείου, όταν και κατά τις χθεσινές μετρήσεις στην Λυκόβρυση οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων εμφανίστηκαν αυξημένες (128 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Επίσης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα, τέθηκε επί τάπητος η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, δέσμη δράσεων, όπως η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

«Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών» είπε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος. «Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι σοβαρό, παρατηρείται όξυνση τον τελευταίο καιρό και οι συνέπειές του είναι μακροχρόνιες» δήλωσε η κ.Ευαγγελίδου.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν όρια συναγερμού», τόνισε η κ. Ευαγγελίδου προσθέτοντας ότι τα μέγιστα όρια έχουν ξεπεραστεί τον τελευταίο καιρό λόγω της χρήσης των τζακιών.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και ότι η Πολιτεία ενεργοποιήθηκε εγκαίρως.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν επιστήμονες και γιατροί συζητήθηκε επίσης η λήψη ορίων συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια με σκοπό τη λήψη μέτρων όταν οι ρύποι υπερβαίνουν τις οριακές τιμές.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα της τυποποίησης της βιομάζας με σκοπό να μπουν προδιαγραφές στα υλικά καύσης (pellets) που διακινούνται στο εμπόριο.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa