Ένταση με πιστολίδι στη Βόρεια Ιρλανδία

Νέα επεισόδια με πυροβολισμούς σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ Ενωτικών, Ρεπουμπλικανών και της Αστυνομίας στο ανατολικό Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η χρήση όπλων είχε ως επίκεντρο τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ενωτικών. Οι εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο δήμος της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας αποφάσισε να περιορίσει στο ελάχιστο τις ημέρες που η βρετανική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο. Επίσης, 38χρονος άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας.

Πριν από τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών και των πολέμιων της υπαγωγής στο Βρετανικό Στέμμα, η Αστυνομία είχε διαλύσει με υδροφόρες ομάδα εκατοντάδων Ενωτικών που εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και τούβλα. Την Παρασκευή, εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ανάλογες ταραχές, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός συλλήψεων.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μετά από ένα διάλειμμα κατά τις ημέρες των εορτών ως άκρως ανησυχητική, ιδίως μετά τη χρήση όπλων και εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της βίας.

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει βιώσει τριάντα χρόνια θρησκευτικής βίας, διάστημα κατά το οποίο σκοτώθηκαν περίπου 3.500 άνθρωποι. Παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η οποία επέβαλε καταμερισμό εξουσιών μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, εξακολουθούν να σημειώνονται σποραδικά επεισόδια και βίαιες πράξεις.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa