Μεγάλες, ίσως ανυπέρβλητες, είναι οι δυσκολίες έγκρισης του επικείμενου πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.
Η Καγκελάριος, Angela Merkel, εξαρτάται κατά την ψηφοφορία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας από την στήριξη της αντιπολίτευσης. Χωρίς αυτήν ούτε το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα δεν θα είχε εγκριθεί. Το κύριο δεκανίκι της όμως, δηλ. οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και συγκεκριμένα ο Πρόεδρός τους, Sigmar Gabriel, παίρνει σαφείς αποστάσεις με δηλώσεις του στην εφημερίδα:
«Με τα τωρινά δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ τους Γερμανούς φορολογουμένους να διασώζουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Αν η κυρία Merkel ήθελε να έχει την έγκριση του SPD, θα έπρεπε να είχε πολύ καλή δικαιολόγηση. Δεν την βλέπω προς το παρόν».
Το κακό για την Γερμανίδα Καγκελάριο και πολύ περισσότερο για την Κύπρο είναι ότι και το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο, θυμίζουμε, είχε υπερψηφίσει το ελληνικό πακέτο, διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για το αντίστοιχο κυπριακό. Με τα δεδομένα της ψηφοφορίας για την Ελλάδα, η έγκριση της βοήθειας για την Κύπρο καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολη. Κι αυτό γιατί είναι γνωστή και καταγεγραμμένη η αντίθεση τουλάχιστον 20 κυβερνητικών βουλευτών με την ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί ο συνασπισμός υπό την Angela Merkel. Για τον σκοπό αυτό κυβερνητικοί κύκλοι διαδίδουν ότι η Καγκελάριος θα παρουσιάσει το σχέδιο στήριξης της κυπριακής οικονομίας στο Κοινοβούλιο μόνο εάν η Κύπρος υιοθετήσει ραγδαίες μεταρρυθμίσεις.
Επισημαίνουμε ότι η Κύπρος χρειάζεται σύμφωνα με τις δικές τις εκτιμήσεις 17,5 δισ. ευρώ, 12 δισ. εκ των οποίων προορίζονται για την χορήγηση ρευστότητας στο παραπαίον τραπεζικό της σύστημα. Το τελευταίο απολαμβάνει ιδιαίτερα κακής φήμης εξαιτίας της διατήρησης υψηλότατων λογαριασμών από Ρώσους καταθέτες, ύποπτους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το ύψος του πακέτου φαντάζει μικρό, αλλά, δεδομένης της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας της χώρας που ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ, είναι αναλογικά το υψηλότερο του είδους του.
Η κριτική για το πακέτο στήριξης προς την Κύπρο δεν περιορίζεται στο Βερολίνο, αλλά εκτείνεται και στις Βρυξέλλες, όπως και σε άλλα μέρη της ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, μιλώντας κι εκείνος στην ίδια γερμανική εφημερίδα, αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση για το εάν οι κατηγορίες κατά της κυπριακής κυβέρνησης ευσταθούν. Πρόσθεσε όμως, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα, ότι πριν αποφασισθεί το πακέτο βοήθειας προς την Λευκωσία θα πρέπει να αποκαλυφθεί από πού προέρχονται τα κεφάλαια των τραπεζών της χώρας.
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Markus Feber, απαιτεί από την μεριά του εγγύηση, ότι «βοηθούμε τους πολίτες της Κύπρου και όχι Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι πιθανά ξεπλένουν το χρήμα τους στο νησί». Απαιτεί ακόμα ο ίδιος την αλλαγή του κυπριακού δικαίου σχετικά με την χορήγηση υπηκοότητας, σύμφωνα με το οποίο, όποιος επενδύει τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ στη χώρα, μπορεί να γίνει πολίτης της: «Αν η Κύπρος θέλει λεφτά, θα πρέπει να φροντίσει, ώστε να μην μπορεί να πάρει κυπριακό διαβατήριο όποιος έχει πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Feber.
Η συμφωνία για το πακέτο στήριξης αναμένεται να υπογραφεί στις 10 Φεβρουαρίου. Η Λευκωσία, για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις, προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες. Την Δευτέρα ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης προσκάλεσε τους πρέσβεις των υπολοίπων 16 χωρών της ευρωζώνης, ώστε να επεξηγήσει τις μεταρρυθμίσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τις δραστηριότητες ρωσικών κεφαλαίων. Πρωτύτερα το κυπριακό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει πακέτο λιτότητας για το τρέχον έτος, αλλά, αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί, όλα αυτά είναι πολύ πιθανό και εξαιτίας του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού που διαδραματίζεται στη Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών, να μην αποδειχθούν επαρκή.
Πηγή: ysterografa.gr