Ο Άσαντ έκανε τη μεγάλη ανατροπή


Το διάγγελμα του Μπασάρ αλ Άσαντ είχε προαναγγελθεί ως σημείο καμπής για την κρίση στη Συρία και την τύχη του ίδιου αλλά και του καθεστώτος που οπτικοποιείται στην προσωπική πολιτική και ηγετική παρουσία του στη Δαμασκό.



Σε πείσμα των φημών που τον ήθελαν νεκρό και τον πληροφοριών που τον παρουσίαζαν έτοιμο να διαφύγει στο εξωτερικό, προς τη Ρωσία, το Ιράν ή την Κίνα, τις τρεις χώρες που συνεχίζουν να τον στηρίζουν στη διάρκεια αυτής της κρίσης, και στις οποίες άλλωστε αναφέρθηκε ονομαστικά στο διάγγελμά του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έδειξε ότι δεν έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει… σαν κλέφτης.

Αντιθέτως, είναι παρών και επιδιώκει τον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή στη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να ακολουθήσει για να βγει η Συρία από τον σημερινό εφιάλτη ενός εμφυλίου πολέμου με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ξεκινώντας το διάγγελμά του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε δεκτός  με χειροκροτήματα από υποστηρικτές του οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά από τον Νοέμβριο που ο Πρόεδρος της Συρίας εμφανίστηκε δημοσίως κάπου.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ λοιπόν έκανε τη μεγάλη ανατροπή: Πρότεινε δημοψήφισμα, ώστε να δοθεί ο λόγος στον λαό της Συρίας, ένα Εθνικό Συνέδριο για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν από την εμφύλια διαμάχη, και ένα καινούριο Σύνταγμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει περισσότερο τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και της καινούριας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί για τη Συρία.

Ο Πρόεδρος της Συρίας έθεσε ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει διάλογος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, ενώ υποσχέθηκε αμνηστία για όσους έχουν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, καθώς και αποζημιώσεις για εκείνους που επλήγησαν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Εμφανίστηκε ωστόσο σκληρός απέναντι στην αντιπολίτευση. Έκανε λόγο για “μαριονέτες της Δύσης”, και για τον λόγο αυτόν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε διάλογο με τους εξεγερμένους, αλλά με τους “ξένους προστάτες τους”, όπως σημείωσε με έμφαση.

“Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να πολεμάμε  την τρομοκρατία. Θα υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Αν αυτή είναι μια επανάσταση, ποιός είναι ο ηγέτης της; Και γιατί δεν έχει τη λαϊκή υποστήριξη που θα περίμενε κανείς; Δεν είναι λοιπόν επανάσταση. Πρόκειται για μια συμμορία εγκληματιών, τρομοκρατών, που πιστεύουν στα ιδανικά της Αλ Κάιντα. Οι πολίτες της Συρίας να είναι βέβαιοι ότι θα τους υπερασπιστούμε απέναντι σε όλους αυτούς, δίνοντας το αίμα και την ψυχή μας”, ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο διάγγελμά του.

Ο Πρόεδρος της Συρίας ζήτησε από τους πολίτες να προστατεύσουν όλοι μαζί τη χώρα από τους εξωτερικούς εχθρούς της, σημειώνοντας με νόημα ότι “η Συρία δεν θα εξέλθει από τη σημερινή κρίση, αν δεν κινητοποιηθεί όλο το έθνος”.

Κατήγγειλε “σχέδιο διχοτόμησης της Συρίας από δυνάμεις της Δύσης”, και ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα για τη στήριξή τους προς τη Δαμασκό σε αυτή την κρίσιμη και οριακή συγκυρία. “Με το ένα χέρι θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, και με το άλλο θα συντρίψουμε τους τρομοκράτες”, σημείωσε.

“Μια χώρα με Ιστορία χιλιάδων ετών, δεν μπορεί να δεχθεί από κανέναν ξένο να της υπαγορεύει πως θα κυβερνηθεί. Είμαι ένας από εσάς, ένας απλός πολίτης της Συρίας. Τα αξιώματα παρέρχονται, η χώρα όμως θα παραμείνει ζωντανή και όρθια. Οι πολίτες της Συρίας συγχωρούν, δεν πρόκειται όμως ποτέ να παραδώσουν την αξιοπρέπειά τους. Η πολιτική μετάβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του Συντάγματος, όχι στα πεδία των μαχών”, ήταν τα λόγια του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγγέλματος του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι υποστηρικτές του που βρίσκονταν στην αίθουσα τον περικύκλωσαν και τον επευφημούσαν φωνάζοντας “ο Θεός, η Συρία και ο Μπασάρ”.


Πηγή: ysterografa.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa