Πουλάνε τώρα ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ


Να μοιράσει την πίτα των εταιριών του Δημοσίου θα κληθεί η κυβέρνηση εντός του πρώτου τριμήνου, καθώς αν δεν προωθηθούν οι διαδικασίες η τρόικα απειλεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δύσκολο "σταυρόλεξο" αποδεικνύεται η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς ως επικρατέστεροι διεκδικητές τους εμφανίζονται δύο ρωσικά γκρουπ, αλλά το Διευθυντήριο της  ΕΕ επ' ουδενί να δεί μια εταιρία ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνικά αγορά ενέργειας



Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα με επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Ταμείου, όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τους "ερασιτεχνισμούς" του ΤΑΙΠΕΔ σ'αυτή την υπόθεση, όπου πρέπει να συγκερασθούν δημόσιο συμφέρον, απαιτήσεις της  ΕΕ και της τρόικας, ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και η ανάγκη διατήρησης καλώς σχέσεων με τη Μόσχα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ να μπουν στη "ζυγαριά" των ισορροπιών μαζί με τα ΕΛΠΕ - ενδεχομένως και με "κομμάτια" της ΔΕΗ - ώστε να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν όλες οι πλευρές

Αν και στην αγορά περιμένουν να τρέξει άμεσα η υπόθεση του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να μοιράσει την ενεργειακή πίτα, πουλώντας το εναπομείναν ποσοστό στα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ και να αρχίσει τον τεμαχισμό της ΔΕΗ.

Θα έχει όμως να αντιμετωπίσει και εσωτερικό πρόβλημα - με την ανατιπολίτευση και τα συνδικάτα. Ηδη έχει γίνει ο σχεδιασμός για το πώς θα  ξεπερασθούν αυτές οι δυσκολίες: Η ΔΕΗ θα τραβήξε την  προσοχή και τα πυρά και θα αποτελέσει το σημείο τριβής με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση. Παράλληλα όμως θα τρέξει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο ελληνικούς ομίλους και από το εξωτεριικό,

Αν τελικά η ΔΕΠΑ δεν καταλήξει σε ρώσικα χέρια,  θεωρείται βέβαιο ότι το υπόλοιπο ποσοστό των ΕΛΠΕ θα δοθεί σε ένα επιχειρηματικό σχήμα όπου θα συμμετέχουν ο όμιλος Λάτση και ρωσικά συμφέροντα. Εκεί οφείλονται και οι καθυστερήσεις, καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και τις Βρυξέλλες.



Επονται τα λιμάνια

Στη σημερινή  σύσκεψη υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ, αποφασίστηκε ότι καμία αλλαγή δεν υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Άμεσα, μέσα στο α' τρίμηνο, πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, για την οποία ο σχεδιασμός θα γίνει βάσει τιμήματος και ανταγωνισμού.

Μεγάλα λιμάνια, μεγάλα αεροδρόμια θα αποκρατικοποιηθούν "κατά μόνας", ένα-ένα ξεχωριστά, αλλά τα μικρά περιφερειακά θα ομαδοποιηθούν, προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν.

Την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ενημερώσει τη Βουλή για την ΕΥΑΘ

Για τον ΟΛΠ εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την Cosco, αλλά το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται αν θα πρέπει να είναι ένας μόνο μεγάλος «παίκτης» ή πρέπει να μπουν και άλλοι ανταγωνιστές (πχ Ρώσοι κλπ).



Πηγή: sofokleousin.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa