Κρυφές αυξήσεις έως 23% προκύπτουν για τους καταναλωτές ρεύματος από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ. «Μεγάλοι χαμένοι» είναι οι καταναλωτές που έχουν εξοχικά και δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, καθώς θα ανατιμήσεις έως 23%. Διψήφιες επιβαρύνσεις θα δουν όμως και χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο κατανάλωσης.
Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.600 KWh η αύξηση του λογαριασμού θα είναι 15%.
Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιερώνουν τρεις κατηγορίες κατανάλωσης, αντί για τις τέσσερις που υπήρχαν μέχρι σήμερα: 0-800 KWh, 801-2.000 KWh και 2.000 KWh και πάνω.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
Κάποιος που έχει κατανάλωση 800 KWh ανά τεράμηνο, χωρίς τον συνυπολογισμό των αναλογούντων φόρων, θα κληθεί να καταβάλει επί του συνολικού λογαριασμού 100,11 ευρώ έναντι 81,44 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 18,67 ευρώ επιπλέον (αύξηση 23%).
Κυρίως πλήττονται εξοχικά και δεύτερες κατοικίες, αφού με τη διεύρυνση του Κοινωνικού Κριτηρίου τα περισσότερα νοικοκυριά με καταναλώσεις ως 800 KWh θα υπαχθούν σε αυτό.
Με κατανάλωση 1.600 KWh ανά τετράμηνο το νοικοκυριό θα πληρώσει 213,56 ευρώ έναντι 186,04 ευρώ πέρυσι, περισσότερα δηλαδή κατά 27,52 ευρώ (αύξηση 15%).
Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις από εμπόρους, βιοτέχνες, επιχειρηματίες και αγρότες, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα μετακυλίσουν το ενεργειακό τους κόστος στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
«Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί σε φόβο και τρόμο των επιχειρήσεων. Η αύξηση είναι τουλάχιστον προκλητική και προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης στα Νέα.
Βιομήχανοι και βιοτέχνες τονίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων, που παράλληλα θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις αγορές του εξωτερικού.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλοπουλος, «τον τελευταίο χρόνο το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων της βιομηχανίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 35%, καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Ο Γ.Γ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών,Λεωνίδας Πολυμενάκος τόνισε ότι «κάθε αύξηση στο ρεύμα μετακυλύεται στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει αγρότης που να πληρώνει λιγότερα από 2.000 - 3.000 ευρώ για ρεύμα την περίοδο του ποτίσματος (Μάιος - Οκτώβριος). Επιπλέον, από τον Αύγουστο και ύστερα, μπήκε και στα αγροτικά τιμολόγια η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που δεν υπήρχε πιο πριν».
Πηγή: sofokleousin.gr