Στις «προβληματικές» περιοχές του πλανήτη, οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα κατά το προηγούμενο έτος, περιλαμβάνει το ρεπορτάζ του τριμηνιαίου περιοδικού Diplomat and International Canada, με τίτλο «Τα καυτά σημεία του κόσμου» («The world's Hot Spots»).
Το ρεπορτάζ αριθμεί 15 από αυτές τις περιοχές, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 14η θέση, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισε στον τομέα της Οικονομίας.
Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι με αφορμή την ελληνική κρίση, η ΕΕ θα πιεστεί περισσότερο, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ομοσπονδοποίησης, είτε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων.
Υπογραμμίζεται, ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα οι πολίτες της «κατάπιαν τη μία μετά την άλλη αναξιοπρέπεια, και η καθεστηκυία πολιτική τάξη μαζί με μία ευρύτερη κουλτούρα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, είναι, εν πολλοίς, υπεύθυνοι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους».
Τονίζεται, δε, ότι οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν τη λιτότητα, όπως αυτή έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή κοινότητα, χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις αλλά και κατανόηση. Ο αρθρογράφος σημειώνει πως αν δεν υπάρξει κατανόηση προς τον ελληνικό λαό θα ενισχυθούν πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ακραίες, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των φασιστικών μορφωμάτων στη χώρα.
Η λίστα με τις «προβληματικές περιοχές» του πλανήτη κατά το Diplomat and International Canada, έχει ως εξής:
- Συρία
- Ιράν
- Κορέα
- Πακιστάν
- Αφγανιστάν
- Η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας
- Ιράκ
- Σουδάν
- Σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ
- Μαλί
- Νιγηρία
- Αίγυπτος
- Καύκασος
- Ελλάδα
- Σομαλία