O Χάρης Μαυρίας ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις [BINTEO]


Θέλει να μοιάσει στον Καραγκούνη ή στον Κατσουράνη ή στον... Μέσσι. Πάντως προς στιγμήν γράφει τη δική του ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Με άλλα λόγια, ο Χάρης Μαυρίας έχει τη δική του... χάρη.
Θέλει βέβαια να μοιάσει στους παίκτες που πριν λίγο καιρό περίμεναν από αυτόν τη μπάλα καθώς ήταν ένα από τα ball boys του Παναθηναϊκού εξ ου και η φωτογραφία στην οποία δίνει το χέρι του στον Γιώργο Καραγκούνη.
Γεννημένος στις 21 Φεβρουαρίου 1994 στο Τσιλιβί της Ζακύνθου, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ζακυνθιακό όπου προπονητής ήταν ο προσωπικός φίλος του πατέρα του, Στράτος Κουρούμαλος. Ήταν μόλις δέκα ετών αλλά γρήγορα στο νησί όλοι μιλούσαν για το μεγάλο ταλέντο του. Ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικό επίπεδο υπήρξε και ο πατέρας του, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα άκουγε τον Σπύρο Λιβαθηνό, ο οποίος βρισκόταν στο νησί για να παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στο οποίο συμμετείχει ο Ζακυνθιακός, να του λέει τα καλύτερα για τον γιο του και να τον ζητά στην Ποδοσφιαιρική Ακαδημία των «πράσινων» στο νησί».
Η πρόταση όμως για να βρεθεί στην Παιανία ήρθε αργότερα, σε ένα τουρνουά στο Λουτράκι όπου και πάλι πήρε μέρος ο Χάρης με τη φανέλα του Ζακυνθιακού. Η «μετακόμιση» δεν έγινε τότε καθώς ακολουθούσε το τουρνουά στο Χαϊδάρι με τη συμμετοχή της Μίλαν και της Λεβερκούζεν. Εκεί προέκυψε ο... Ολυμπιακός. Ο Γιώργος Αμανατίδης και ο Γιώργος Νταρακλίτσης έγραψαν στο μπλοκάκι τους, το όνομα του Χάρη Μαυρία και τον ζήτησαν από τον Στράτο Κουρούμαλο προσφέροντας 15.000 ευρώ. Δηλαδή με περισσότερα χρήματα από όσα θα έδινε ο Παναθηναϊκός. Όμως, για τον Χάρι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού όπως και ο πατέρας του Γιώργος. Μάλλον όλη η οικογένεια, δηλαδή και η μητέρα του Διονυσία αλλά και η 21χρονη αδερφή του, Αλεξάνδρα.
Ο Χάρης Μαυρίας μετακόμισε από τη Ζάκυνθο στην Παιανία τον Σεπτέμβριο του 2007, με τη συμφωνία να είναι να μην πάρει χρήματα τώρα ο Ζακυνθιακός, αλλά όταν ο μικρός Χάρης υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο ή αν πάρει μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού. Ως γνωστόν έγινε το πρώτο!
Στα 13του άλλαξε τρόπο ζωής όπως και όλη η οικογένεια. Εντάχθηκε στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία, έμεινε στον ξενώνα που είχαν οι «πράσινοι» και πήγε στο σχολείο που επέλεξαν γι’ αυτόν. Μαζί και η οικογένεια που επέστρεφε στη Ζάκυνθο τους καλοκαιρινούς μήνες για να ανοίξει το μπαρ από το οποίο ζουν.  Ο Γιάννης Βονόρτας ήταν ο πρώτος του προπονητής στον Παναθηναϊκό και συγκεκριμένα στην ομάδα Παίδων.
Οι... κούπες δεν άργησαν να έρθουν. Κατέκτησε το πανελλαδικό τουρνουά στο Λουτράκι της σεζόν 2007-08, με τη συμμετοχή των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Σήκωσε και δεύτερη κούπα ως πρωταθλητής Αθηνών, σε όμιλο που υπήρχε η ΑΕΚ, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος.
Παράλληλα με τους Παίδες, πήρε μέρος και στην Εφήβων με τεχνικό τον Βαγγέλη Σάμιο, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα Κ-21 του Κώστα Ταράση! Μια ατυχία, με το σπάσιμο του δεξιού του χεριού τον άφησε πίσω...
Στις 2 Αυγούστου του 2009 υπέγραψε τετραετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και εντάχθηκε στην Golden Team του Χουάν Ραμόν Ρότσα.
Νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλητής με τους  Εφήβους και  μάλιστα μέσα στο «Καραϊσκάκης». Τη σεζόν 2008-09 ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ του πρωταθλήματος Κ-18, όπου διεξήχθη στο Φάληρο με τις συμμετοχές του Ολυμπιακού, του Άρη και του Ηρακλή. Ο Μαυρίας ήταν από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλητή Παναθηναϊκού νικώντας με 3-1 στον ημιτελικό τον Άρη και 3-0 στον τελικό τον Ολυμπιακό, φορώντας το 37 στην πλάτη!
Λίγο αργότερα, ο Νίκος Νιόπλιας τον κάλεσε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας στην Αυστρία και έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του στο φιλικό με τη Βόλφσμπουργκ (3-1) στις 21 Ιουλίου του 2010 αγωνιζόμενος για 30 λεπτά ως δεξιός εξτρέμ, ενώ κέρδισε και ένα πέναλτι.
Επίσημα έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ζακυνθινός μέσος μπήκε ως αλλαγή στο 77΄ στη θέση του Μαρίνου στην αναμέτρηση με τη Ρούμπιν και έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» που αγωνίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (16 ετών και 8 μηνών). Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος είχε αγωνιστεί εναντίον της Λανς τον Φεβρουάριο του 2007 σε ηλικία 16 ετών και 10 μηνών.
Παράλληλα, έρχεται δεύτερος στη σχετική λίστα πίσω από τον Νιγηριανό Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την Άντερλεχτόντας 16 ετών και 87 ημερών! Ωστόσο, ο Μαυρίας άφησε πίσω του στην τρίτη θέση τον Ρώσο Αλεξάντερ Παβλένκο, ο οποίος με τη φανέλα τη Σπαρτάκ Μόσχας πήρε το χρίσμα σε ηλικία 16 ετών και 285 ημερών.

Ένα άλλο ρεκόρ έσπασε το περασμένο καλοκαίρι όταν στην αναμέτρηση με τη Μάδεργουελ, ο Χάρης Μαυρίας έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πήρε το ρεκόρ από τον Σεϊταρίδη, ο οποίος είχε σκοράρει σε ηλικία 19 ετών και 9 μηνών, ενώ ο νεαρός μεσοεπιθετικός από τη Ζάκυνθο ήταν μόλις 18 ετών και 5 μηνών.

Ο Χάρης Μαυρίας αποτέλεσε και μέλος της Εθνικής Παίδων που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών. Μάλιστα, στις 7 Αυγούστου του 2011, σύμφωνα με την UEFA, βρέθηκε ανάμεσα στους 11 πιο εξελίξιμους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Euro 2011 κάτω των 19 ετών, που διεξήχθη στη Ρουμανία.
Στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του ανδρικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, σε επίσημο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου 2014, εναντίον της Λιθουανίας. Έτσι, έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής σε επίσημο αγώνα.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa