Υπέγραψαν μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρος-Αλβανία

undefined


Κύπρος και Αλβανία υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή να διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος θα στηρίξει... την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και την Υπουργό Ολοκλήρωσης της Αλβανίας Μελίντα Μπρέκου να εκφράζει τη δέσμευση της χώρας της να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι "η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ήταν μια από τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ", σημειώνοντας ότι η επίσκεψη της κ. Μπρέκου "έρχεται ως συνέχεια των πολύ εποικοδομητικών διαβουλεύσεων που είχαμε στα Τίρανα" στις 31 Ιουλίου "και την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι στη Λευκωσία" στις 4 Οκτωβρίου.

"Σε αυτό το πλαίσιο, έχω επαναλάβει στην Υπουργό Μπρέκου ότι η κυπριακή Προεδρία υπήρξε εμφανώς πλήρως υποστηρικτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και έχει ενθαρρυνθεί από την αφοσίωση της αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Αλβανία πιο κοντά στην ΕΕ", είπε η κ. Μαρκουλλή.

Πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης "αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης της κυπριακής Κυβέρνησης να βοηθήσει την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία".

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την κ. Μπρέκου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι έγινε "ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των εξελίξεων όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση που θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου".

"Θα προεδρεύσω του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου, που θα εξετάσει το πακέτο διεύρυνσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2012. Όπως έχουμε δηλώσει από την απαρχή της προεδρίας μας, θα προεδρεύσουμε όλων των σχηματισμών του Συμβουλίου με έντιμο τρόπο, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, που προκύπτει από το προνόμιο και την ομόφωνη απόφαση των 27 μελών του Συμβουλίου", είπε.

Πρόσθεσε ότι, "σε συγκεκριμένους όρους όσον αφορά την Αλβανία, το Συμβούλιο καλείται να συζητήσει τη σύσταση της Επιτροπής για να δοθεί στάτους υποψήφιας στην Αλβανία, που υπόκειται στην ολοκλήρωση μέτρων-κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης της δικαστικής και δημόσιας διοίκησης, καθώς και την αναθεώρηση κοινοβουλευτικών κανόνων διαδικασίας".

"Προς αυτόν τον σκοπό, έχω ενθαρρύνει τη συνάδελφό μου Υπουργό να επιμείνει ώστε να καταστεί χειροπιαστή πραγματικότητα ο στόχος της απόκτησης στάτους υποψήφιας χώρας, προς όφελος όλων των γενεών των Αλβανών. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον στόχο και την τελική ενσωμάτωση της Αλβανίας στην ΕΕ", είπε η κ. Μαρκουλλή.

Πρόσθεσε ότι τόνισε τη σημασία συνέχισης της διαδικασίας "με περαιτέρω σταθερά βήματα σε σχέση με την εφαρμογή των δώδεκα προτεραιοτήτων-κλειδιά, που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για τη συνεχιζόμενη προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας".

"Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος, που όχι μόνο θα ενσωματώσει την Αλβανία στις ευρωπαϊκές δομές, αλλά στοχεύει στη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας", είπε η κ. Μαρκουλλή και διαβεβαίωσε ότι "η Αλβανία μπορεί να στηρίζεται στην Κύπρο, τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας όσο και μετά την προεδρία μας, σε αυτόν τον πολύ ευγενή στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας".

Η κ. Μπρέκου εξέφρασε ευχαριστίες για "τη στήριξη που παρείχε πάντοτε η Κύπρος στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας".

Συγχαίροντας την Κύπρο για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η κ. Μπρέκου είπε ότι "την έχετε διεξαγάγει πολύ καλά και, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μία από τις μικρότερες χώρες της ΕΕ - και κατέχει την Προεδρία σε περίοδο κρίσης που είναι μεγάλη πρόκληση - νομίζω ότι τα κάνατε όλα σωστά και πολύ καλά".

"Προσδοκούμε την απόφαση που θα δώσει το Συμβούλιο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί στάτους υποψήφιας στην Αλβανία. Πρώτα απ' όλα ας επαναλάβω ότι η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία προς το μέγιστο όφελος των Αλβανών και της Δημοκρατίας της Αλβανίας, και αυτή η διαδικασία αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και ειλικρίνεια στη μετάδοση του κύριου μηνύματος ότι θα επιμείνουμε στην αξιοκρατική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Πρόσθεσε ότι "χαιρετίζουμε την αυστηρή και ξεκάθαρη κρίση των κρατών μελών", εκφράζοντας την ελπίδα ότι "αυτή η αυστηρή και ξεκάθαρη κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται, παρά την οικονομική κρίση και το κλίμα της μη πλήρους εμπιστοσύνης όσον αφορά τα παραδοτέα που απαιτούνται από τις χώρες για ένταξη στην ΕΕ".

"Στην Αλβανία, υπήρξαν πολλά και σημαντικά επιτεύγματα κατά τα τελευταία χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ευρωπαϊκή ατζέντα έχει δώσει πολλά κίνητρα. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί, για να φέρει την έμπνευση, την ώθηση και το καλό πνεύμα, στη βάση των οποίων η ΕΕ η ίδια έχει οργανωθεί", είπε.

Ανέφερε ότι "αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε στις χώρες μας, είτε είναι πιθανές υποψήφιες χώρες είτε υποψήφιες χώρες είτε χώρες που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, ότι η ΕΕ είναι μια χειροπιαστή διαδικασία και θα καταστούμε μέρος και μέλη της ΕΕ, όχι μόνο την ημέρα που θα ληφθεί βάσει πρωτοκόλλων, γραφειοκρατίας και χρονικής συγκυρίας, αλλά όταν γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως έγιναν και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ".

Η κ. Μπρέκου διαβεβαίωσε ότι "είμαστε δεσμευμένοι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να κτίσουμε πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί".

Αναφερόμενη στο Μνημόνιο Συναντίληψης, η κ. Μπρέκου είπε ότι οι δύο χώρες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά, να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη και απόψεις, και να διοργανώσουν εκπαίδευση και επισκέψεις.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa