Φονικός ιός στη Θεσσαλονίκη


Σάλος από την αποκάλυψη ότι άλλα 6 νεογνά που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης έχουν προσβληθεί .... από τον πολυανθεκτικό και ιδιαίτερα τοξικό μικροοργανισμό κλεμπσιέλλα.
Ηδη τέσσερα νεογέννητα, εκ των οποίων τα δύο είχαν προσβληθεί από τον ίδιο μικροοργανισμό, κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στην κλινική έγινε δύο φορές απολύμανση χθες, ενώ τα νεογνά που έχουν προσβληθεί από κλεμπσιέλλα νοσηλεύονται στην απομόνωση....  Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και κλιμακίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η κλινική δεν θα κλείσει -προς το παρόν- ωστόσο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει δοθεί προληπτικά αντιβίωση σε πολλά από τα 32 νεογνά που νοσηλεύονται εκεί. 

 «Προς το παρόν η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και ο μικροοργανισμός καταπολεμάται με αντιβίωση. 

Η υγεία των νεογνών που έχουν προσβληθεί και δέχονται αντιβίωση δεν κινδυνεύει, ωστόσο παρακολουθούνται στενά και γίνεται ό,τι προβλέπεται διεθνώς», είπε στο «Εθνος» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου.  Παράλληλα, χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον θάνατο των τεσσάρων νεογνών μέσα σε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο. Η εντολή δόθηκε στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος θα την αναθέσει σε πταισματοδίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι οφείλονται σε αμέλεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής. Εκτιμήσεις  Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τα νεογέννητα είχαν γεννηθεί πρόωρα, ήταν ελλιποβαρή και αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ προσβλήθηκαν και από κλεμπσιέλλα, ωστόσο δεν κατέληξαν λόγω της προσβολής τους από τον μικροοργανισμό αυτό. 

 Τα άλλα δύο είχαν προβλήματα καρδιακής, αναπνευστικής και νεφρικής ανεπάρκειας και μεταφέρθηκαν στο «Παπαγεωργίου» από περιοχές της βόρειας Ελλάδας σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.  Σήμερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου νοσηλεύονται 32 νεογνά που μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία και κλινικές ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.  Η κατάσταση θα επανεξεταστεί σήμερα, ενδεχομένως να γίνει και νέα, τρίτη στη σειρά απολύμανση του χώρου.  Κλεμπσιέλλα  Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο  : Η κλεμπσιέλλα είναι ένα πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο, που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, ιδιαίτερα όταν αυτός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.  Πρόκειται για μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που «χτυπά» ιδιαίτερα επιβαρυμένους οργανισμούς και απαντάται συχνά στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

 Η κλεμπσιέλλα μεταδίδεται είτε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν δεν λαμβάνει τα προστατευτικά μέτρα κατά την επίσκεψη στους ασθενείς, είτε όταν ευπαθή άτομα με εξασθενισμένους οργανισμούς έρχονται σε επαφή με αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από άτομα μολυσμένα με το μικρόβιο. 

Πηγή: diadrastiko
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa