ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΑΡΗ

Οι πρώην συμμαθητές του 20χρονου Άνταμ Λάνζα, του μακελάρη που σκότωσε 20 μικρά παιδιά και έξι ενήλικους στο Νιουτάουν των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρουν πως δεν θυμούνται και πολλά για αυτόν. Μιλούν για ένα παιδί καλοντυμένο και «δουλευταρά», ο οποίος ωστόσο δεν έλεγε ούτε λέξη τις ώρες που βρισκόταν στο σχολείο. 

Οι αρχές έχουν δηλώσει πως ο 20χρονος μακελάρης ενδέχεται να έπασχε από διαταραχές της προσωπικότητας, ενώ ένας συγγενής είπε στο ABC ότι «προφανώς δεν ήταν καλά». Ο Λάνζα φαίνεται πως ήταν χαμηλών τόνων σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του. Τα αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως στην επετηρίδα του σχολείου του για το 2010 δεν υπήρχε ούτε μία δική του φωτογραφία, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.



Στη δική του σελίδα είχε γραφτεί συγκεκριμένα πως ήταν «ντροπαλός μπροστά στον φακό». Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους του, ο Λάνζα δεν είχε σελίδα στο Facebook, ούτε χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα οποιοδήποτε άλλο τρόπο επικοινωνίας μέσω Ίντερνετ. 

Δεν είχε φίλους
Ο 20χρονος έμενε με τη μητέρα του σε μια καλή γειτονιά στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ. Το σπίτι απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το σχολείο όπου συνέβη το τραγικό γεγονός και στο οποίο είχε φοιτήσει όταν ήταν μικρός. Για όσο διάστημα βρέθηκε εκεί, δεν έκανε φίλους. Μάλιστα, η μητέρα του τον πήρε από το σχολείο και του έκανε μαθήματα στο σπίτι, καθώς η ίδια δεν ήταν ευχαριστημένη με την εκπαιδευτική τακτική του σχολείου. Η θεία του ανέφερε πως ο Άνταμ «σίγουρα ήταν πραγματική πρόκληση για την οικογένειά του μέσα στο σπίτι» και συνέχισε: «Κάθε οικογένεια έχει ένα πρόσωπο που δυσκολεύει την κατάσταση, έτσι και αυτή η οικογένεια. Ωστόσο, ήταν πολύ έξυπνο παιδί». 

Έξυπνο αλλά ντροπαλό και αγχωμένο παιδί, ήταν τα σχόλια των περισσότερων ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά του. Ο επικεφαλής της φύλαξης στο σχολείο στο Νιουτάουν, Ρίτσαρντ Νόβια, είπε πως ήταν ολοφάνερο ότι ο Λάνζα είχε κάποιες παραξενιές. Προστάτευε πολύ τον προσωπικό του χώρο και πολλές φορές ήταν πολύ απομονωμένος ή ήταν έτοιμος για καβγά, μέχρι που θα ερχόταν στο σχολείο η μητέρα του για να λύσει όποιο πρόβλημα είχε δημιουργήσει. 


Στη φωτογραφία ο Λάνζα είναι ο τρίτος από δεξιά
«Ήταν ένα πολύ τρομαγμένο παιδί, πολύ αγχωμένο όταν βρισκόταν μαζί με άλλους ανθρώπους, στους οποίους δεν μιλούσε», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Νόβια. Ο ίδιος μίλησε και για ένα τεχνολογικό εργαστήριο που δημιουργήθηκε στο σχολείο και στο ο οποίο ο Λάνζα θέλησε να συμμετέχει. Μάλιστα, ο Νόβια ανησυχούσε κάθε φορά που ο Άνταμ έπιανε στα χέρια του συγκεκριμένα αντικείμενα. 

Αντιμετώπιζε αισθητηριακές δυσκολίες
Ακόμη μια λεπτομέρεια για τον 20χρονο Λάνζα είναι πως αντιμετώπιζε αισθητηριακές δυσκολίες και ειδικοί ανέφεραν πως τα συμπτώματά του γενικότερα οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως πάσχει από το Σύνδρομο Asperges (θεωρείται πάθηση που ανήκει στις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος). 

Μια συμμαθήτρια του Άνταμ όταν ήταν 15 χρονών, η Ολίβια Ντελίβο, είπε πως «ήταν πολύ ντροπαλός και δεν έκανε καμία προσπάθεια να κάνει παρέα με κανέναν». «Κοιτώντας πίσω, βλέπω ότι υπήρχαν όλα τα σημάδια, ωστόσο εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς ότι κάθε ντροπαλό παιδί θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε. Επίσης, ένας παλιός οδηγός σχολικού λεωφορείου στην πόλη, η Μάρσα Μόσκοβιτζ, μίλησε για την οικογένεια Λάνζα: «Ξέρεις ποια είναι τα προβληματικά παιδιά και σκέφτεσαι ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα, ωστόσο δεν μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο». Η Μάρσα είπε στα μέσα ότι ο Άνταμ μεγάλωσε από γονείς πολύ ευγενικούς, οι οποίοι δεν θα δίσταζαν να ψάξουν για ειδικούς προκειμένου να τους συμβουλευτούν, σε περίπτωση που χρειαζόταν. 

Η μητέρα του είχε πάθος με τα όπλα
Οι γονείς του Άνταμ χώρισαν το 2009, ενώ βρίσκονταν σε διάσταση τουλάχιστον τρία χρόνια πριν. Ο πατέρας του Πίτερ, μετακόμισε στο Στάμφορντ και μετά από λίγο καιρό ξαναπαντρεύτηκε. Η μητέρα του, Νάνσυ, έμεινε στο σπίτι της οικογένειας, εκεί όπου φαίνεται πως άφησε την τελευταία της πνοή από τον γιο της. Παλαιότερα εργαζόταν, ωστόσο το συμφωνία του διαζυγίου της έδωσε τη δυνατότητα να μείνει στο σπίτι, καθώς δεν αντιμετώπιζε πλέον οικονομικό πρόβλημα. Οι φίλοι της ανέφεραν ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και κοινωνική. 

Ένας γνωστός της, ο Τζιμ Λεφ, έγραψε στο μπλοκ του ότι ήταν «φίλη φίλων μου με την οποία θα βρισκόμασταν ανά περιόδους και που φαινόταν ιδιαίτερα καλόκαρδη». Σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν, η Νάνσυ Λάνζα ποτέ δεν δούλεψε ως δασκάλα στο σχολείο όπου συνέβη το μακελειό. Της άρεσαν ωστόσο πολύ τα όπλα και είχε πολλές φορές πάει μαζί με τα παιδιά της σε σκοπευτήρια.

Εξάλλου, ο μεγαλύτερος αδερφός του Άνταμ Λάνζα, o 24χρονος Ράιαν, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε πως ήταν αυτός ο δράστης του μακελειού, βοήθησε την αστυνομία στις έρευνες που ακολούθησαν. Τα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν πως τους είπε πως δεν είχε καμία επαφή με τον αδερφό του από το 2010. 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa