Έξι μήνες πριν την έκρηξη οι στρατιωτικοί έδιναν την εντύπωση ότι η κατάσταση με τα εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονταν στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί... ήταν διαχειρίσιμη και εκτός κρίσιμου κινδύνου.
Αυτό κατέθεσε, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Μαληκκίδης ενώπιον το μόνιμου Κακουργιοδικείου που εκδικάζει την υπόθεση της έκρηξη στο Μαρί.
Ο κ. Μαληκκίδης κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας και ανέγνωσε στο δικαστήριο καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία στις οποίες ήταν αποκαλυπτικός ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας στις 7 Φεβρουαρίου του 2011 όπου συζητήθηκε το θέμα του φορτίου. Όπως είπε, σ' εκείνη τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, ο αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης ο οποίος είχε εκπροσωπήσει τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, δεν έδωσε την εντύπωση ότι η κατάσταση ήταν κρίσιμη.
«Εγώ» κατέθεσε «δεν εκτίμησα ότι υπήρχε κρίσιμος κίνδυνος απ' όσα έλεγαν οι στρατιωτικοί. Η εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι δεν ήταν ένα κρίσιμο και κατ' επείγον θέμα» είπε ο κ. Μαληκκίδης ο οποίος συμπλήρωσε ότι «στην ίδια σύσκεψη, οι στρατιωτικοί αποδέχθηκαν την εισήγηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού για αποστολή δειγμάτων πυρίτιδας για έλεγχο χημικής σταθερότητας και δεν έκαναν καμία εισήγηση για μέτρα ασφάλειας».
Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του φορτίου.
Ο μάρτυρας κατηγορίας,, αναφέρθηκε ημερομηνιακά και εκτενέστερα στις κρίσιμες συσκέψεις που διεξήχθησαν λίγο πριν την έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στις οποίες ήταν παρών. Όπως επίσης αναφέρθηκε και στις ενέργειες των λειτουργών του Υπουργείου Άμυνας οι οποίοι μετά την φονική έκρηξη έτρεχαν να ετοιμάσουν σημείωμα ιστορικού του φονικού φορτίου αλλά και στην εξαφάνιση σημαντικού εγγράφου.
Ο μάρτυρας διαβάζοντας τη δεύτερη ανακριτική κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία, λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν, ανέφερε ότι το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2011, όπου είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέωσης κάνουν λόγω για καταστροφή εγγράφων στο ΥΠΑΜ ζητώντας του εκ της θέσεως του να κάνει κάτι.
Τότε έστειλε όπως ειπε, επιστολή προς όλους τους προιστάμενους του ΥΠΑΜ να παραδώσουν τα έγγραφα που αφορούσαν το φονικό φορτίο. Ωστόσο όπως διαπίστωσε στη συνέχεια έλειπε επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι το ΓΕΕΦ και το Επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας ήταν υπεύθυνα για την αποστολή δειγμάτων πυρίτιδας σε χημεία της Κύπρου ή της Ελλάδας, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Επίσης ο μάρτυρας σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι στην κρίσιμη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, ο τέως Υπουργός Άμυνας Κώστα Παπακώστα και οι στρατιωτικοί παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκαν στους κινδύνους από την υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου αποδέχθηκαν την εισήγηση του τέως Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, για αποστολή δειγμάτων πυρίτιδας και δεν εισηγήθηκαν ποτέ, μέτρα για προστασία της πυρίτιδας
Ο ταξίαρχος Γιώργος Παπαχαραλάμπους ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο ήταν Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Υποστήριξης και άμεσα προϊστάμενος του Γεωργιάδη, είπε στο δικαστήριο ότι ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επιθεώρησης της 6ης Ιουλίου από τον ίδιο τον Γεωργιάδη ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα της επιθεώρησης εκείνης όπου είχε εξεταστεί η κατάσταση με τη διόγκωση του ενός εμπορευματοκιβωτίου.
Όπως είπε ο μάρτυρας, ο Γεωργιάδης τον ενημέρωσε στις 7 Ιουλίου 2011 για την επιθεώρηση της προηγούμενης μέρας αλλά έκανε λόγο μόνο για αυτανάφλεξη και όχι για έκρηξη στο διογκωμένο. Ερωτηθείς σχετικά από το συνήγορο υπεράσπισης Ευστάθιο Ευσταθίου, ο Παπαχαραλάμπους είπε ότι ο Γεωργιάδης «έδειχνε ανήσυχος αλλά έδινε την εντύπωση ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη».
Μέσα στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας, ανακοινώθηκε συμφωνία Κατηγορούσας Αρχής και υπεράσπισης για διαγραφή σημαντικού αριθμού μαρτύρων κατηγορίας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εναπομείναντων μαρτύρων κατηγορίας μειώνεται από 119 σε 46, κάτι που σημαίνει ότι επισπεύδεται σε μεγάλο βαθμό η ακροαματική διαδικασία.
Χθες ανακοινώθηκαν επίσης οι ημερομηνίες για τις δικασίμους του Γενάρη του 2013. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7,8,9,14,15,16,21,22,25,29 και 30 Ιανουαρίου 2013.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται την ερχόμενη Δευτέρα με τη συνέχεια της κατάθεσης του Χρ. Μαληκκίδη.