Ο «διάδοχος» του Μόντι μιλάει για τη δική του Ιταλία



Συνέντευξη του Pier Luigi Bersani, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας και επικρατέστερου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαδόχου του Mario Monti στην πρωθυπουργία της χώρας, φιλοξενεί η Wall Street Journal, στην οποία αναφέρεται στις ...πολιτικές του επιλογές μετά την πιθανή ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Κατ’ αρχάς, απαντώντας στις αμφιβολίες για την δυνατότητα της ιταλικής κεντροαριστεράς να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, ο Bersani τονίζει ότι ο συνασπισμός που θα δημιουργηθεί, σε αντίθεση με εκείνον του αποτυχημένου παρελθόντος της ηγεσίας Prodi, θα είναι πιο ολιγομελής και με πυρήνα το κόμμα του, που, κατά τις μετρήσεις, αναμένεται να λάβει άνω του 30%.

Ερωτώμενος για την στάση της Ιταλίας στην σχεδιαζόμενη δημοσιονομική ένωση, δεδομένων αρνητικών επ’ αυτής κρίσεων του οικονομικού του συμβούλου, Stefano Fassina, επισήμανε την ανάγκη στροφής της ευρωπαϊκής πολιτικής από την αποκλειστική επικέντρωση σε μέτρα λιτότητας σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις.

Ο Pier Luigi Bersani αξιολογεί θετικά την διακυβέρνηση Monti, τονίζοντας ότι το κόμμα του παρείχε επαρκή στήριξη, ιδίως σε κοινωνικά ζητήματα. Επιπλέον, τόνισε ότι θα διατηρήσει πολλά από τα μέτρα που έλαβε ο νυν Πρωθυπουργός, μιας και θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Στην ερώτηση αν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δέουσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θα συναινούσε σε μια νέα θητεία του Monti, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκρίνοντας την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Τέλος, αναφερόμενος στην πιθανότητα προσφυγής της Ιταλίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δεν απέκλεισε εντελώς την μελλοντική χρήση τους, δεδομένης της συμμετοχής της Ιταλίας στην δημιουργία τους, κρίνει ωστόσο ότι δεν θα παραστεί τέτοια ανάγκη, υποστήριξε δε ότι το κόμμα του αποτελεί εγγύηση για την σταθερότητα της Ευρώπης.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa